Elma sirkesi tüketmek özellikle son dönemlerde popüler bir sağlık trendi haline gelmiştir. Zayıflama, temizlik, güzellik gibi birçok kullanım alanı olan elma sirkesinin ph değeri bakımından vücut üzerinde alkalize edici bir etkiye sahip olduğu söylenmektedir. Bununla birlikte, sirkelerin asidik olduğu iyi bilinir. Birçok insan sirkenin asit mi yoksa baz (alkali) mı olduğunu merak eder. Bir şeyin asit (asidik) veya baz (alkali) olup olmadığını anlamak için önce pH derecesinin ne olduğunu anlamanız gerekir. Bu yazı, elma sirkesinin asit (asidik) veya baz (alkalin) olup olmadığını ve sağlığınız için önemini açıklar.
PH Nedir?
PH, “hidrojen potansiyeli” anlamına gelir. Basitçe söylemek gerekirse, pH bir şeyin ne kadar asidik veya alkali (baz) olduğunu ölçen bir ölçektir. PH ölçeği 0-14 arasında değişir. Bir maddenin pH seviyesi ne kadar düşük olursa o kadar asidik, ne kadar yüksek olursa o kadar alkalidir. Su gibi nötr bir çözeltinin pH’ı 7’dir ve ölçeğin tam ortasındadır. İnsan vücudu hafif alkalidir ve 7.35 ile 7.45 arasında bir pH derecesine sahiptir.
Elma Sirkesinin PH Değeri
Sirke; meyve, sebze ve tahıllar dahil olmak üzere şeker içeren hemen hemen her şeyden yapılabilir. Elma sirkesi ise, önce elmaların fermente edilmesi yani mayalanması ile alkole ve daha sonra da bakteriler tarafından asetik aside dönüştürülmesi ile elde edilir. Asetik asit, sirkeye ekşi tadını ve keskin kokusunu veren organik bir asittir. Elma sirkesinin pH değeri hafif asidik olarak kabul edilir ve ortalama 2–3 arasında değişir.
Peki “Asidik olan elma sirkesi vücudumuzda nasıl alkali bir etki bırakıyor?” diye düşünebiliriz. Tükettiğimiz yiyecekler vücudumuzda dönüştürüldükten sonra geriye kalan maddeler, yani metabolik atıklar asidik ya da bazik olabilir. Yani asidik yiyecekler yerseniz vücut asidik, alkali besinler yerseniz vücut alkali hale gelir. Asidik olan elma sirkesinin pH değeri, tüketildiğinde vücudun pH değerini yükseltir. Çünkü vücut elma sirkesini metabolize ettiğinde, kalsiyum ve magnezyum gibi alkali mineraller serbest kalır ve böylece vücuttaki etkisi alkali olur. Elma sirkesi asetik asit içermesine rağmen, sindirildikten sonra alkali hale gelir ve bu nedenle vücuttaki asidi azaltır. Sabahları güne bir çay kaşığı elma sirkeli limonlu su ile başlamak hem metabolizmayı hızlandırır hem de vücuttan toksinlerin atılmasını kolaylaştırır.
İlginizi Çekebilir
Her zaman asit kötü alkali iyi gibi bir algı vardır. Yediğimiz besinlerle beraber pH değeri sürekli değişiklik gösterir. Vücudumuz her zaman asit ve alkali maddeler ile uğraşır ve her zaman kendi dengesini bulur. Onlarsız hayatta olmazdık.