Ejder meyvesi, son yıllarda giderek daha popüler hale gelen tropikal bir meyvedir. Ejder meyvesinin diğer adları pitaya, pitahaya veya çilek armut olarak bilinir. Pembe gövdesi ve meyve üzerindeki yeşil çıkıntılı görüntüsü ile ejderha gövdesine benzetildiği için, İngilizce “dragon fruit” yani ejder meyvesi ismini almıştır. Pitaya meyvesi, çiçekleri sadece geceleri açılan Hylocereus cinsi kaktüs türünün meyvesidir. Ejder meyvesinin Latince adı hylocerus undatus’ tur. Ejder meyvesinin özellikleri başında ise vitaminler ve antioksidanlar bakımından zengin olması gelir. Meksika ve Orta Amerika’ya özgü tropikal bir meyvedir. Bugün ise tüm dünyada yetiştirilmektedir. Ejder meyvesi Türkiye’ de Mersin ve Antalya illerinde yetiştirilir. Bu eğlenceli meyve “tropikal” olarak nitelendirilebilecek kivi, armut, karpuz arası tatlı bir tada sahiptir.
Ejder (Pitaya) meyvesinin 3 farklı çeşidi bulunur;
- Kırmızı pitaya: Ülkemizde de bulunan bu ejder meyvesinin dışı parlak pembe, içi beyazdır.
- Kosta Rika pitayası: Dış kabuğu ve içi kırmızı olan çeşididir.
- Sarı pitaya: Dış kabuğu sarı renktedir.
Ejder Meyvesinin Özellikleri
- C vitamini kaynağıdır.
- Ejder meyvesi düşük kalorili bir besindir (ortalama 100 gramı 60 kaloridir). Kilonuzu korumak ve tatlı ihtiyacınızı gidermek için mükemmel bir meyvedir.
- Yenilebilir tohumları sağlıklı yağ asitleri içerir.
- Az miktarda da olsa demir içeren nadir meyveler arasındadır.
- Magnezyum, kalsiyum ve fosfor içerir.
- Lif yönünden zengindir. Lif; tokluğu artırmaya yardımcı olur, sindirimi düzenler ve kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir.
- Pitaya, bağırsaklarınızdaki yararlı bakterilerin büyümesini destekleyen prebiyotik lif içerir (probiyotiklerin gelişimini destekler. Bu da metabolik sağlığı iyileştirir.
- Ejder meyvesinin özellikleri denildiğinde ilk akla gelen, güçlü bir antioksidan kaynağı olmasıdır. Hücrelerinizi hasardan koruyan antioksidanlar içerir.
- Antioksidan ve vitamin içeriği sebebiyle Güneydoğu Asya’da güzellik için doğal bir ilaç olarak kullanılır. Meyvenin beyaz iç kısmı ile yüze uygulanan maske, akne ve güneş lekelerinin tedavisinde kullanılır.
Nasıl Yenir?
Pitaya meyvesini yemek oldukça kolaydır. Yalnız meyveyi alırken parlak pembe renkte, hafif yumuşak olgun olanlarını tercih edin. Ancak olgunlaşmış bulunamazsa sert olan meyveler bir iki gün bekletilirse olgunlaşacaktır. Meyveyi ortadan ikiye böldükten sonra iç kısmını bir kaşık yardımıyla çıkarabilir ya da küçük parçalar şeklinde dilimleyebilirsiniz. Bu meyvenin kabukları yenmiyor. Meyvenin içindeki siyah, küçük ve çıtır tohumlar görüntü olarak kiviyi andırıyor. meyveyi tek başına olduğu gibi de yiyebilirsiniz. Ancak ejder meyvesi ile hazırlanan smoothie’ ler, içecekler, salatalar ve yulaflı yoğurtlar da oldukça popülerdir.
Nasıl Saklanır?
Olgun ejderha meyvesi oda sıcaklığında birkaç gün dayanabileceği için, buzdolabında saklanması gerekir. Meyve kesildikten sonra, hava almayacak şekilde ağzı kapalı bir kapta soğutulmalıdır. Dış yüzeyi kahverengiye dönerse yemekten kaçınılmalıdır.
Ejder meyvesi farklı tadlar arayanlar için kesinlikle denemeye değer bir meyvedir.