Elma sirkesi, yüzyıllardır halk arasında geleneksel bir ilaç olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise kilo vermeden kanser riskini azaltmaya, ev temizliğinden soğuk algınlığı tedavisine kadar birçok kullanım alanı bulunur. Ancak faydaları bakımından daha çok bilimsel kanıta ihtiyaç duyulan elma sirkesinin yan etkileri de bulunur. Masum ve doğal görünse de, aşırı miktarda elma sirkesi tüketimi sizin için tehlikeli olabilir. Yani sağlığa yararlı yanında, elma sirkesinin zararları da ele alınması gereken önemli bir konudur. Bu yazıda, her derde çare olarak kullanılan elma sirkesinin yan etkileri nelerdir ve nasıl güvenli bir şekilde kullanılabilir konuları hakkında bazı ipuçları veriyoruz..
Elma Sirkesinin Yan Etkileri
- Kan şekerini düzenleme: Elma sirkesi ve diyabet söz konusu olduğunda bilmeniz gereken birkaç şey var. Elma sirkesi, kan şekeri seviyelerinin düşürülmesine ve tip 2 diyabetin tedavisine yardımcı olmaktadır. Ancak bunun yanında insülin ile kullanıldığında Hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü) riskini artırır. Diyabet rahatsızlığı yaşayan kişilerin kullandığı ilaçlar ile beraber elma sirkesi yan etkileri tetikleyebilir.
- Gastrointestinal (mide-bağırsak) sorunlar: Birçok kişi sirkeyi doğal kilo verme yardımcısı olarak kullanır. Elma sirkesi bazı insanlarda sindirim sorunlarına yol açarak mide bulantısı ve hazımsızlık gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Asitlik sebebiyle, seyreltilmemiş elma sirkesi içmek, mide ülseri ya da reflü gibi sindirim problemleri olan kişilerde semptomları kötüleştirebilir.
- Özofagus (boğaz) yanıkları: Elma sirkesinin gribe faydaları olabileceği konusu özellikle son dönemlerde konuşulan popüler bir konudur. Elma sirkesi çok asidik olduğu için boğaz tahrişine yol açabilir. Özofagus (boğaz) yanıklarına neden olma potansiyeline sahiptir. Birçok uzman, içmeden önce elma sirkesini suda seyreltmeyi tavsiye ediyor.
- Diğer ilaçlarla etkileşimler: Elma sirkesi bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Özellikle şeker hastalığı, tansiyon ve kalp rahatsızlıkları olan kişilerde elma sirkesinin yan etkisi olabileceği göz önüne alınmalıdır. Tüketmeden önce doktorunuzla görüşmeniz daha iyi bir fikirdir.
- Düşük potasyum seviyeleri: Fazla miktarda elma sirkesi tüketmek, kandaki potasyum seviyesinin düşmesine neden olarak kemik sağlığına olumsuz etki edebiliyor. Potasyum düzeylerinin düşmesi de zayıflık, yorgunluk, kas krampları ve düzensiz kalp ritimleri ile sonuçlanan, tıp dilinde Hipokalemi denilen hastalığa yol açabiliyor.
- Diş erozyonu: Sirke son derece asidik olduğundan diş minesine ciddi zararlar verebilir. Sirke içindeki asetik asit diş minesini zayıflatarak mineral kaybına ve diş çürümesine neden olabilir.
- Ciltte tahriş: Elma sirkesi son dönemlerde cilt temizleme ya da bazı cilt problemlerinin giderilmesinde kullanılan bir ürün haline geldi. Kuvvetli asidik yapısı nedeniyle, seyreltilmeden, doğrudan uygulandığında elma sirkesinin cilde zararları görülebilir. Fazla miktarda kullanılması ciltte tahrişe neden olabiliyor.
Elma sirkesi ne kadar tüketilmeli?
Elma sirkesi dozu konusunda kesin olarak kabul edilen bir miktar yoktur. Elma sirkesinin yan etkileri azaltılmak isteniyorsa; tüketilen sirke miktarının azaltılması, ciltte uzun süre bekletilmemesi ve su gibi sıvılarla seyreltilerek kullanılması gerekmektedir. Bilimsel araştırmalar ise seyreltilmiş elma sirkesinin en fazla 1-2 çay kaşığı olabileceğine dikkat çekiyor.
Unutmamak gerekir ki; sağlığa yararlı her besin her konuda sihirli etki yaratmaz. Elma sirkesinin çeşitli yararları yanında büyük dozlarda kullanılması bazı sağlık sorunlarına neden olabilir. Makul miktarlarda tüketildiğinde güvenilirdir. Bu yüzden size nasıl bir etki sağlayacağını görebilmek için küçük miktarlarda kullanmaya başlayın.