Östrojen, insan vücudunda bulunan ve üremede önemli bir rol oynayan bir hormondur. Özellikle ergenlik ve adet döneminde kadınlar için birincil üreme hormonudur. Ayrıca hamilelik ve doğum sonrası dönemde de önemli bir rol oynar. Erkekler daha düşük östrojen seviyeleri üretir. Erkeklerde östrojen hormonu cinsel sağlığı, kemik sağlığını ve ruh halini destekler. Yeterli östrojen seviyeleri yaşam boyunca önemlidir, çünkü hormon üreme sistemini düzenler ve her iki cinsiyette de genel sağlığı etkiler. Menopoz gibi düşük östrojen ve progesteron seviyelerine sahip olduğunuzda, bu durum ruh halinizi, cinsel isteğinizi, kemik sağlığınızı ve daha fazlasını olumsuz etkileyebilir. Peki vücutta östrojen nasıl artar? İşte vücudunuzdaki östrojen seviyelerini doğal olarak arttırmanın yolları yazımızda.
Östrojen Nasıl Artar?
Düşük östrojen seviyeleri çeşitli belirtilere neden olabilir. Kadınlarda düşük östrojen azlığı belirtileri şunlardır;
- Adet dönemleri arasında daha uzun süre olması veya adet görmeme gibi düzensiz adet dönemleri
- Ateş basması
- Gece terlemeleri
- Vajinal kuruluk
- Vajinal duvarın incelmesi
- Uykuya dalmada veya bütün gece uyumada zorluk
- Özellikle adet döneminden hemen önce baş ağrısı/migren
- Düşük libido (düşük cinsel istek)
- Ruh hali değişimleri
- Artan anksiyete veya depresyon
Erkeklerde düşük östrojen seviyeleri belirtileri arasında düşük libido ve aşırı karın yağı yer alabilir.
Düşük östrojen genel sağlığınızı da etkileyebilir. Östrojen kardiyovasküler hastalıklara karşı koruma sağlar ve kemik sağlığını destekler. Östrojen menopoz döneminde ayrıca doğumdan sonra ve emzirme döneminde düşük olma eğilimindedir. Bu nedenle kadınlar özellikle bazı dönemlerde östrojen nasıl artar sorusuna daha fazla yanıt bulma eğilimindedirler. Östrojen seviyelerini doğal olarak arttırmanın yolları şu şekilde sıralanabilir;
Östrojen Seviyelerini Artıran Besinler
Bazı kanıtlar, belirli bitkisel yiyeceklerde bulunan fitoöstrojen adı verilen doğal bir bileşiğin östrojen benzeri özelliklere sahip olabileceğini göstermektedir. Fitoöstrojenler östrojen düşüklüğüne bağlı semptomları azaltabilir ve östrojenin düşük olduğu menopoz döneminde koruyucu etkilere sahip olabilir.
1. Soya Fasulyesi
Soya fasulyesi ve tofu ve miso gibi bunlardan üretilen ürünler, fitoöstrojenlerin harika bir kaynağıdır. Fitoöstrojenler östrojen reseptörlerine bağlanarak vücuttaki östrojenin etkilerini taklit edebilir.
2. Keten Tohumu
Keten tohumları yüksek miktarda fitoöstrojen içerir. Keten tohumundaki birincil fitoöstrojenler, östrojen metabolizmasında faydalı olan lignanlar olarak adlandırılır.
3. Susam
Susam tohumları fitoöstrojenlerin başka bir besin kaynağıdır. Yapılan hayvan çalışmaları, susam tüketiminin menopoz sonrası dönemde osteoporoz yani kemik erimesini engellediğini göstermektedir. Ancak etkilerinin daha anlaşılır olabilmesi için daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
Vitamin ve Mineraller
Bazı vitaminler ve mineraller, menopoz dönemi de dahil olmak üzere düşük östrojen için faydalı olabilir.
4. B Vitaminleri
B vitaminleri vücutta östrojenin oluşumunda ve aktivasyonunda önemli bir rol oynar. Bu vitaminlerin düşük seviyeleri östrojen seviyelerinin düşmesine yol açabilir. yapılan araştırmalar, yeterli miktarda B vitamini ve folat almanın menopozdaki kadınlarda osteoporozu ve bilişsel gerilemeyi önlemeye yardımcı olabileceğini öne sürmektedir.
5. D Vitamini
D vitamini vücutta bir hormon görevi görür. Yapılan çalışmalar, hem D vitamininin hem de östrojenin kardiyovasküler hastalık riskini azaltmak için birlikte çalıştığını öne sürmektedir. Bu hormonlar arasındaki bağlantı, D vitamininin östrojen sentezinde oynadığı rolden kaynaklanmaktadır. Bu, düşük östrojen seviyelerinde D vitamini takviyesinin potansiyel bir faydasını göstermektedir.
6. Bor
Bor, vücutta çeşitli roller oynayan bir eser mineraldir. Bor ayrıca cinsiyet hormonları testosteron ve östrojenin metabolizması için de gereklidir. Araştırmalar, borun östrojen reseptörlerini, vücudun mevcut östrojeni daha kolay kullanmasını sağlayarak etkilediğine inanmaktadır.
7. DHEA
DHEA veya dehidroepiandrosteron, östrojen ve testosterona dönüştürülebilen doğal olarak oluşan bir hormondur. Böbrek üstü bez olan adrenal bezlerde üretilen bir hormon olan DHEA vücutta önce androjenlere ve ardından östrojenlere dönüştürülür. Doğal olarak oluşan bu hormonun takviye formu testosteron ve östrojen gibi diğer hormonların üretilmesine yardımcı olabilir.
Bitkisel Takviyeler
Bazı araştırmalar, belirli bitkisel takviyelerin, vitaminlerin ve minerallerin düşük östrojen için faydalı olabileceğini göstermektedir. Yeni bir takviyeye başlamadan önce her zaman bir sağlık uzmanı ile görüşün.
8. Kara Yılan Otu
Karayılan otu, tarihsel olarak menopoz ve adet sorunları da dahil olmak üzere çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan geleneksel bir Kızılderili bitkisidir. Bazı kanıtlar, kara yılan otu adı verilen bir bitkinin östrojeni artırmaya ve menopozun bazı semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Kara yılan otu ayrıca östrojen reseptörlerini uyaran belirli bileşikler içerir. Yine de daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
9. Hayıt Tohumu (Chasteberry)
Chasteberry, PMS (adet öncesi gerginlik sendromu) gibi jinekolojik rahatsızlıklarda kullanımıyla bilinen geleneksel bir bitkisel tedavidir. Araştırmalar adet koşulları ve adet öncesi semptomlar gibi “kadın sağlığını” iyileştirmeye yardımcı olduğuna dair raporlar buldular. Bu faydalar büyük olasılıkla hayıt tohumundaki apigenin adı verilen bir fitoöstrojenden kaynaklanmaktadır.
10. Çuha Çiçeği Yağı
Akşam çuha çiçeği yağı, yüksek seviyelerde omega-6 yağ asitleri içeren geleneksel bir bitkisel ilaçtır ve bu da onu PMS ve menopoz gibi durumlar için popüler bir takviye haline getirir. Bununla birlikte, yapılan bazı araştırmalar, akşam çuha çiçeği yağının menopozla birlikte düşük östrojen semptomlarını kontrol etmede yararlı olabileceğini bulmuştur.
11. Kırmızı Yonca
Kırmızı yonca, vücutta östrojen gibi davranabilen izoflavon adı verilen birkaç bitki bileşiği içeren bitkisel bir takviyedir. Kırmızı yonca, menopoz ve düşük östrojen semptomlarını iyileştirebilecek bitkisel bir ilaçtır. Bazı çalışmalar, menopoz sırasında sıcak basmalarını azaltmada yardımcı olduğunu bulmuştur. Ancak, bu çalışmalar sınırlıdır ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
12. Çin Melek Otu (Dong quai)
Çin melek otu (Dong quai), menopoz semptomları için yaygın olarak kullanılan geleneksel bir Çin ilacıdır. Yukarıdaki diğer bitkisel takviyeler gibi, dong quai de fitoöstrojen işlevi gören bileşikler içerir.
Östrojeni Artırmaya Yardımcı Olabilecek İpuçları
Menopoz gibi düşük östrojen dönemlerinde genel sağlığınızı destekleyen bütünsel terapileri ve yaşam tarzı alışkanlıklarını deneyebilirsiniz. Örneğin, psikoterapi düşük östrojen seviyeleri ile birlikte gelen ruh hali değişikliklerini yönetmeye yardımcı olabilir. Bu terapi, menopoz için reçeteli ilaçlara ek olarak da kullanılabilir.
Egzersiz, düşük östrojene sahip menopozdaki kişiler için faydalı olabilir. Genel sağlığı destekleyebilir, ruh halini iyileştirebilir ve menopozla birlikte gelen kemik ve kas değişikliklerini azaltabilir veya yönetebilir.
Menopoz veya düşük östrojen dönemlerinde kalp sağlığınızı, kemik sağlığınızı ve genel sağlığınızı korumak için bol miktarda vitamin, mineral ve lif içeren dengeli bir diyet yapın, vücudunuz için sağlıklı kilonuzu koruyun ve sigara içmekten kaçının.
İlginizi Çekebilir
Düşük östrojen seviyeleri genellikle menopoz veya diğer sağlık sorunlarından kaynaklanabilir. Düşük östrojen belirtileri, menopoz, doğum sonrası veya emzirme gibi farklı yaşam evrelerinde normal olabilir. Yine de düşük östrojen seviyesi belirtileri rahatsız edici olabilir. Fonksiyonel gıdalar, vitaminler ve mineraller ve bitkisel takviyeler, vücuttaki östrojeni artırmanın tamamen doğal yollarıdır. Ancak doğal ilaçlar düşük östrojen semptomlarına yardımcı olmuyorsa, bir doktora görünme zamanınız da gelmiş olabilir. Östrojen nasıl artar sorusu ve diğer tedavi seçenekleri ile ilgili doktorunuzla görüşebilirsiniz.