Bugün hemen hemen her yerde gördüğümüz ve bazen kahve yerine alternatif olarak tükettiğimiz ”chai ” yani çayın binlerce yıl öncesine dayanan bir tarihi var. Masala chai yani masala çayı “baharatlı çay” anlamına gelir. Binlerce yıl boyunca farklı ülkelerde farklı şekillerde denenmiş ve bugün dünya çapında hayran kitlesi olan bir içecek haline gelmiştir. Ayurvedik tıpta ilaç olarak kullanılan masala chai, sıcak ya da soğuk olarak tüketilmiş, çok çeşitli baharatlarla yapılmış ve birçok farklı yöntemle hazırlanmıştır.
Masala Chai (Masala Çayı) Nasıl Hazırlanır?
“Karışık baharat çayı” anlamına gelen Masala chai, Hindistan menşeilidir ve süt, siyah çay, baharatlar kullanılarak yapılır. Temelde masala chai baharatları; tarçın, kakule, karanfil, zencefil ve karabiberdir. Dünya’nın birçok ülkesinde ise bu tarife ek olarak defne, kişniş, çikolata, limon otu, hindistan cevizi, vanilya gibi çeşitli baharatlar da kullanılır.
Hindistan’da masala chai, taze zencefil ve taze öğütülmüş baharatlarla sıfırdan yapılır. Batı ülkelerindeki birçok kafede ise yaygın olarak bir şurup konsantresi ve kuru baharatlarla bir çay “harmanı” şeklinde hazır olarak bulunur ve nadiren sıfırdan yapılır.
Masal Çayı’nın Hikayesi
1835’te İngilizler Hindistan’da çay tarlaları kurdu. Orada üretilen siyah çaylar zamanla yerel masala chai tariflerine dönüştü. Bu, masala chai’nin bugün bilindiği gibi baharatlar, süt, tatlandırıcılar ile ilk görünümüydü.
1900’lü yılların başında, İngilizlere ait Hint Çay Birliği, Hindistan’da çay tüketimini teşvik etmeye başladı. Siyah çay o dönemlerde pahalı olduğundan, satıcılar maliyetlerini düşürmek için ve çayı lezzetli tutmak için süt, şeker ve baharatlar kullandılar. Masala chai başta Hindistan olmak üzere tüm dünyada popüler hale geldi.
Masala chai’nin dünya çapında popülerliği arttıkça, çeşitleri de arttı. Örneğin Hindistan’da masala chai genellikle şeker kamışı ile tatlandırılırken, Batı ülkelerinde tatlandırıcı olarak bal kullanılır. Hindistan ve diğer birçok ülke masala chai yapımında siyah çay kullanırken, diğer bazı ülkeler yeşil çay kullanır. Hint masala chai süt ile yapılırken, Batı ülkelerinden soya sütü, hindistan cevizi sütü gibi bitkisel sütler tercih edilir. Amerika’da ise soğuk şekilde servis edilen masala chai yapımında vanilyalı dondurma kullanılır.
Masala Chai’den Chai Çayına
Yıllar geçtikçe “masala chai” ismi “chai” ye, hatta “chai çayına” dönüştü. Ancak bu biraz yanıltıcıdır. Zaten “Masala chai” “baharatlı çay” anlamına geldiğinden, “chai çayı” da “çay çayı” anlamına gelmiş oluyor.
Dünya genelinde çay tüketicilerinin beklentileri artmaya devam ettikçe, özellikle Batı ülkelerindeki birçok kafede chai tea latte denilen masala aromalı içecek oldukça popüler hale geldi.