Tempeh, vejetaryen ya da vegan beslenenlerin tercih ettiği fermente bir soya ürünüdür. Aynı zamanda bitkisel beslenmeye çalışan herkes için önemli bir protein kaynağıdır. Tempeh genellikle tofu ile karıştırılsa da, bu iki besin birbirinden çok farklıdır. Yüksek protein içeriğine sahip Tempeh’in binlerce yıl önce Endonezya’da ortaya çıktığı düşünülmektedir. Bugün ise Asya’dan Batı ülkelerine kadar birçok yemek ve beslenme planına dahil edilen popüler bir ürün haline gelmiştir. Tempeh besin değerleri ve içeriği bakımından zengindir. Peki bu ürün nasıl kullanılır ve Tofu’dan farkı nedir?
Tempeh Nedir?
Tempeh, hafif fermente edilmiş soya fasulyesinden yapılan blok şeklinde, kek benzeri bir besindir. Bu fermantasyon, soya fasulyesinde fitik asidin parçalanmasına yardımcı olarak Tempeh’deki nişastaların sindirilmesini kolaylaştırır. Fermantasyondan sonra, soya fasulyesi çok sert bir sebze burgerine veya bir blok haline getirilir. Tempeh pirinç, buğdayı, arpa veya diğer tahılları da içerebilir.
Tempeh Besin Değerleri
Tempeh yüksek proteinli, kolesterol içermeyen bir besindir.
Ortalama 100 gram tempeh;
yaklaşık 200 kalori,
20 gram protein,
Günlük kalsiyum ihtiyacının %11’i
Günlük demir ihtiyacının %15’ini sağlar.
B2, B3, B6, magnezyum, manganez, fosfor ve çinko için mükemmel bir kaynaktır.
Ayrıca lif içeriği bakımından Tofu’dan daha zengindir.
Tempeh ürünleri arpa, pirinç veya darı gibi başka tahıllar içerebilir, bu nedenle her zaman glutensiz olmayabilir. Glutenden kaçınıyorsanız satın aldığınız ürünlerin etiketlerini dikkatlice kontrol edin.
Tempeh Nasıl Kullanılır?
Tempeh çorbalara ve salatalara peynir yerine rendelenerek kullanılabilir.
Birçok tarifte tempeh, kullanılmadan önce yaklaşık 10 dakika kadar haşlanarak, yumuşatılır.
Satın alınan tempeh, olduğu gibi de tüketilebilir.
Tempeh tad bakımından hemen hemen nötr olduğu için kullanıldığı yemeklerdeki baharat ve sosların lezzetini daha kolay emebilir.
Asya mutfağı başta olmak üzere çoğu yemeklerde et yerine kullanılır.
Nasıl Saklanır?
Mağazadan satın alınan Tempeh’i buzdolabınızda ambalajında 10 güne kadar saklayabilirsiniz. Pişmemiş tempeh üç aya kadar dondurulabilir. Kullanılan ürünler ise 3 güne kadar buzdolabında hava geçirmez bir kapta saklanabilir..
Tempeh ve Tofu Arasındaki Fark?
Her iki ürün de soyadan yapılır. Ancak, tofudan farklı olarak tempeh lezzet bakımından daha hafiftir. Tempeh’in üretim süreci tofudan farklıdır. Tofu yapımına soya sütü ile başlanırken, tepmeh yapımına soya fasulyesi ile başlanır ve bu da Tempeh’i Tofu’dan daha az işlenmiş hale getirir. Tempeh yumuşak olan Tofu’dan farklı olarak daha sağlam bir dokuya sahiptir ve kolayca parçalanmaz.