Glutatyon, vücudun en önemli ve güçlü antioksidanlarından biridir. Antioksidanlar vücuttaki serbest radikallerle savaşarak oksidatif stresi azaltan maddelerdir. Çoğu antioksidan yediğiniz yiyeceklerde bulunurken, glutatyon vücudunuz tarafından üretilir. Esas olarak üç aminoasitten oluşur: glutamin, glisin ve sistein. Kötü beslenme, kronik hastalık, enfeksiyon ve sürekli stres dahil olmak üzere vücudunuzun glutatyon seviyesinin tükenmesinin birkaç nedeni vardır. Ayrıca glutatyonun yaşla birlikte azaldığı da bilinmektedir. Bu antioksidanın yeterli seviyelerini korumak inanılmaz derecede önemlidir. Aşağıda glutatyon seviyenizi doğal olarak artırmanın en iyi 10 yolu bulunmaktadır.
Sülfür Açısından Zengin Gıdalar Tüketin
Sülfür, bazı bitki ve proteinli gıdalarda doğal olarak bulunan önemli bir mineraldir. Özellikle glutatyon sentezi başta olmak üzere, vücuttaki önemli proteinlerin ve enzimlerin yapısı ve aktivitesi için gereklidir. Sülfür, besinlerdeki iki aminoasitte bulunur: metiyonin ve sistein. Öncelikle sığır eti, balık ve kümes hayvanları gibi protein kaynaklarından elde edilir. Bununla birlikte, brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, lahana, su teresi gibi bitkisel sülfür kaynakları da vardır.
C Vitamini Alımınızı Artırın
C vitamini, çeşitli meyve ve sebzelerde bulunan suda çözünür bir vitamindir. Çilek, narenciye, kivi ve kırmızı biber, C vitamini açısından zengin gıdalara örnektir. Bu vitamin, hücreleri hasardan korumak için bir antioksidan olarak çalışır ve ayrıca glutatyon da dahil olmak üzere vücudun diğer antioksidan kaynaklarını da korur.
Selenyum Zengini Gıdaları Beslenmenize Ekleyin
Selenyum önemli bir mineraldir ve glutatyon aktivitesi için gerekli bir maddedir. Selenyumun en iyi kaynaklarından bazıları; sığır eti, tavuk, balık, organ etleri, süzme peynir ve kahverengi pirinçtir. Selenyum alımınızı artırarak, vücudunuzun glutatyon seviyesini korumaya veya artırmaya yardımcı olabilirsiniz.
Glutatyon Açısından Zengin Besinler Tüketin
İnsan vücudu glutatyon üretir, ancak glutatyon içeren bazı besin kaynakları da vardır. Ispanak, avokado, kuşkonmaz ve bamya glutatyon içeren en zengin besin kaynaklarından bazılarıdır.
Peynir Altı Suyu Proteini Takviyesi
Vücudunuzun glutatyon üretimi belirli aminoasitlere bağlıdır. Sistein özellikle glutatyon sentezinde yer alan önemli bir aminoasittir. Peynir altı suyu proteini gibi sistein açısından zengin gıdalar glutatyon seviyenizi artırabilir .
Milk Thistle (Deve Dikeni) Takviyesi
Milk thistle yani deve dikeni takviyeleri, glutatyon seviyelerini doğal olarak arttırmanın başka bir yoludur. Bu bitkisel takviye, Silybum marianum olarak bilinen deve dikeni bitkisinden çıkarılır. Deve dikeni, antioksidan özellikleri ile iyi bilinen silimarin adı verilen aktif bileşik içerir. Araştırmalar, silimarinin hücre hasarını önleyerek glutatyon seviyelerini koruyabildiğini göstermektedir.
Zerdeçal (Kurkumin) Ekstraktı
Zerdeçal, canlı sarı-turuncu bir bitkidir ve Hint mutfağında popüler bir baharattır. Zerdeçalın tıbbi özellikleri ana bileşeni olan kurkumin ile bağlantılıdır. Kurkumin içeriği, baharatı ile karşılaştırıldığında zerdeçal ekstraktı formunda çok daha yoğundur. Araştırmacılar, zerdeçalda bulunan kurkumin’in yeterli seviyelerde glutatyonun geri kazanılmasına ve glutatyon enzimlerinin aktivitesinin iyileştirilmesine yardımcı olabileceği sonucuna varıyorlar.
Yeterli Uyku Almak
Genel sağlık için iyi bir gece uykusu şarttır. İlginçtir, uzun süreli uyku eksikliği oksidatif strese ve hatta hormon dengesizliklerine neden olabilir. Ayrıca, araştırmalar kronik uyku eksikliğinin glutatyon düzeylerini düşürebileceğini göstermiştir. Bu nedenle, her gece uykunuzu iyi aldığınızdan emin olmak, antioksidan seviyenizi korumanıza veya artırmanıza yardımcı olabilir.
Düzenli Egzersiz
Egzersizin hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınız için iyi olması şaşırtıcı değildir. Son araştırmalar, egzersizin, özellikle glutatyon başta olmak üzere antioksidan seviyelerini korumaya veya arttırmaya yardımcı olduğunu göstermektedir.
Çok Fazla Alkol İçmekten Kaçının
Aşırı alkol alımı, birçok olumsuz sağlık sorununu da beraberinde getirir. Aşırı alkol tüketimi, karaciğer sirozu, beyin hasarı ve pankreatit gibi rahatsızlıklarla ilişkilidir. Bunun olumsuz bir etkisi olan akciğer hasarı da, akciğerlerdeki glutatyon seviyelerinin azalması ile ilgilidir. Araştırmalar, düzenli olarak aşırı miktarda alkol tüketenlerde akciğer glutatyon düzeylerinde% 80-90 oranında bir azalma olduğunu tespit etmiştir.
Ne yazık ki, bu antioksidan seviyeleriniz, yaşlanma, zayıf bir diyet ve hareketsiz bir yaşam tarzı gibi birçok faktör nedeniyle tükenebilir. Neyse ki, fiziksel aktivitenizi artırarak ve dengeli bir beslenerek uygun glutatyon seviyelerini koruyabilirsiniz.
Kaynak: https://www.healthline.com/nutrition/how-to-increase-glutathione