Bu yıl Covid-19 salgını nedeniyle grip aşılarına olan talepler de arttı. Grip mevsiminin yaklaşması da beraberinde birçok endişeyi doğurdu. Eczanelerde yapılan listeler iptal edildi ve grip aşısı uygulamasında önemli değişiklikler yapıldı. Artık belirli kriterlere göre yapılacak olan grip aşısı için öncelik kronik rahatsızlığı olanlar ve 65 yaş üstü yetişkinlere verilecek. Grip aşısı başvuru süreci aile hekimleri tarafından kişilerin risk durumlarına göre değerlendirilecek. Kişiler risk durumlarını ve grip aşısı olup olmayacaklarını e-Nabız sistemi üzerinden görebilecekler. Grip aşısı alabilmek için adım adım yapılması gerekenler nelerdir? Grip aşısı alabileceklerin listesi e-Nabız sisteminden nasıl bakılır? bilmeniz gerekenler.
Grip Aşısı Alabileceklerin Listesi
Bu yıl grip aşısı kişilerin risk durumuna göre kademeli olarak yapılacak. Kişiler risk durumlarını ve grip aşısı olup olamayacaklarını e-Nabız sistemi üzerinden öğrenecekler. Kronik rahatsızlığı olanlara ve 65 yaş üstü yetişkinlere öncelik verilecek.
Grip aşısı alıp alamayacağınızı e-Nabız internet sitesinden ya da cep telefonuna indirilebilen e-Nabız uygulamasından giriş yaparak “influenza risk durumu” butonuna tıklayarak öğrenebilirsiniz. Eğer risk grubundaysanız, e-Nabız sistemi üzerinden Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) sistemi ile aile hekiminden randevu alarak, grip aşısı için reçete yazdırabiliyorsunuz.
Aile hekimleri yüksek riskli kişilere grip aşısı için reçete yazacak. Grip aşısı aile hekimleri tarafından “reçetem” sistemi üzerinden yazılacak ve manuel yazılan reçeteler işleme alınmayacak. Kişiler aile hekimlerinden aldıkları reçete kodları ile aşıyı eczanelerden temin edebilecekler. Eczane grip aşısı için İlaç Takip Sisteminde (İTS) talep oluşturacak. Grip aşısı eczaneye ulaştıktan sonra aile hekimlerine yaptırılabilecek. Grip aşısı başvuru süreci ile ilgili bilgi almak için buradaki yazıya göz atabilirsiniz.
Grip Aşısı Risk Grupları Nelerdir?
Grip aşısı için risk durumunuzu e-Nabız sistemi üzerinden öğrenebiliyorsunuz. Kişilerin risk durumları aile hekimleri tarafından “Charlson Risk Skoru”na göre değerlendirilecek. Grip aşısı risk grupları yüksek riskli, orta riskli, düşük riskli ve risksiz olmak üzere puanlandırılacak. Çok düşük riskli (1-2 puan) ve risksiz (0 puan) kişilere grip aşısı yapılmayacak. Orta riskli kişiler (3-4 puan) ikinci fazda aşılamayı bekleyecekler. Yüksek riskli kişilere (5 puan ve üzeri) ise grip aşısı için öncelik tanınacak.
Grip aşısı alabileceklerin listesi belli olsa da, yeni risk değerlendirme kriterleri pek çok hastanın grip aşısı olmasına engel oluyor. Covid-19 salgını nedeniyle grip aşısına artan yoğun talep ve aşı temininde yaşanan sıkıntı ise endişe yaratıyor.