Güneşin cildinize zarar vermesini önlemenin en iyi yolu nedir? Güneşten uzak durmak. Ancak bu tam olarak doğru bir cevap olmayabilir. Çünkü vücudumuzun güneşe ihtiyacı var ve özellikle güneşli günleri ve yaz aylarını hepimiz seviyoruz. Öyleyse, cildimizi ve cilt altındaki birçok katmanı korumak için sahip olduğumuz en iyi şeyin güneş kremleri olduğunu biliyoruz. Ancak piyasada birçok farklı güneş kremi var ve hepsinin özellikleri birbirinden farklı. Biz de güneş koruyucuları hakkında kafa karışıklığını gidermek için bir araştırma yaptık ve güneş kremi faktörleri yani SPF’lerden cilt tiplerine kadar güneş kremleri ile ilgili merak edilen tüm soruları yanıtladık. Peki güneş kremi alırken nelere dikkat etmeli?
Güneş Kremi Alırken Nelere Dikkat Etmeli?
Güneş Kremleri Kaç Faktör Olmalı Ve SPF Önemli Midir?
SPF (Sun Protection Factor), güneş koruma faktörünün kısaltmasıdır. SPF bir güneş koruyucusunun cildi güneş yanığına neden olan, cilde zarar veren ve cilt kanserine katkıda bulunan UVB ışınlarından ne kadar iyi koruyacağının bir ölçüsüdür. Örneğin SPF 30 ile yanmanız, güneş kremi kullanmadığınız duruma göre 30 kat daha uzun sürer. Cilt Kanseri Vakfı, herhangi bir uzun süreli açık hava etkinliği için 30 veya daha yüksek SPF’ye sahip suya dayanıklı, geniş spektrumlu bir güneş kremi önerir.
UVA Ve UVB Koruması Nedir?
Güneş iki tür radyasyon yayar ve bunların ikisi de cildinize zarar verir: UVA ve UVB ışınları. UV ışınları cilt hücrelerinizdeki DNA’ya zarar verir, cilt kanserine, cilt yaşlanmasına ve kırışıklıklara yol açan cilt hasarına neden olur. Ultraviyole B (UVB) ışınları daha kısadır ve güneş yanıklarına neden olur. Ultraviyole A (UVA) ışınları ise daha zararlıdır ve yandığınızı hissetmeseniz bile cilt yüzeyinin altındaki katmanları etkiler. Bu nedenle güneş kremi alırken geniş spektrumlu, UVA/UVB koruması olanları tercih etmelisiniz.
Fiziksel Ve Kimyasal Güneş Kremleri Arasındaki Fark Nedir?
Fiziksel (veya mineral) ve kimyasal güneş kremleri terimleri, içerisindeki aktif bileşenleri ifade eder. Fiziksel güneş koruyucularında çinko oksit ve titanyum dioksit olmak üzere iki inorganik bileşen vardır. Bu yüzden fiziksel güneş koruyucuları inorganik, kimyasallar da organik olarak sınıflandırılır. Fiziksel güneş kremleri cilt yüzeyinde UV ışınları yansıtarak koruyucu bir bariyer görevi görürken, kimyasal güneş kremleri bir sünger gibi güneş ışınlarını cilde zarar vermeden emerek, enerjiyi ısıya dönüştüren kimyasal bir reaksiyona neden olur. Aralarındaki en önemli fark ise; fiziksel güneş kremleri aktif mineral formülasyonlarına sahip olduklarından anında koruma sağlarken, kimyasal güneş kremleri güneşe çıkmadan önce 20 ile 30 dakika beklemenizi gerektirir.
Güneş Kremi Ne Sıklıkla Uygulanmalı?
Uzmanlara göre güneş koruyucuları sadece yaz aylarında değil, yılın geri kalan zamanlarında da kullanılmalı. Genellikle güneş kremlerinin koruma süresi ortalama iki saattir. Bu da, her iki saatte bir tekrar uygulamanız anlamına gelmektedir.
Yüz Ve Vücut Güneş Kremi Arasında Bir Fark Var Mıdır?
Birçok uzmana göre, yüz ve vücut güneş kremleri arasındaki tek gerçek fark, farklı boyuttaki şişelerde satılmasıdır. Bununla birlikte yüzünüz, vücudunuzu diğer kısımlarından daha hassastır. bu nedenle birçok insan yüz için özel olarak formüle edilmiş, hafif, yağsız güneş kremlerini tercih eder.
Bebekler Ve Küçük Çocuklar İçin Güneş Kremi Nasıl Seçilmeli?
Uzmanlar, 6 aylıktan küçük bebekler için güneş kremi kullanılmasından kaçınılması gerektiğini söylüyorlar. Bu, güneşten zarar görmedikleri anlamına gelmiyor. Bu yüzden küçük bebekleri gölgede tutmak ve koruyucu giysiler giydirmek en iyisidir.
6 aylıktan büyük bebekler ve küçük çocuklar için en az SPF 30 olan güneş kremlerini tercih etmelisiniz. Çoğu bebek güneş kremleri SPF 50’dir ve bunları kullanmak zorunda değilsiniz. Ancak bebek güneş kremleri bebeğin hassaslığını ve tahriş olması önlemeye yardımcı olacak özel bileşenler içerir.
Güneş Kremlerindeki Zararlı Maddeler Konusunda Endişelenmeli Miyiz?
Güneş koruyucularındaki aktif bileşenler güvenlik açısından FDA tarafından test edilip onaylanmaktadır. ancak yine de bazı güneş koruyucuları egzama, rosacea (gül hastalığı) gibi cilt rahatsızlığı olanlar ya da alerjik reaksiyonlara yatkın kişilerde cilt tahrişine neden olabilmektedir. Bu yüzden kokusuz ve hipoalerjenik olan güneş kremleri idealdir.
Cilt Tiplerine Göre Doğru Güneş Kremi Nasıl Seçilir?
Farklı cilt tiplerine göre güneş kremi seçerken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;
- Kuru ciltler: Nemlendirici özelliği olan güneş kremlerini tercih edin. Genellikle alkol içerdiği ve cildi kuruttuğu için spreylerden kaçının.
- Koyu ten: Ciltte beyaz bir kalıntı bırakmayacak şekilde tasarlandıkları için kimyasal güneş kremlerini tercih edebilirsiniz. Fiziksel güneş kremlerinde ise şeffaf olanları aramalısınız.
- Akne eğilimli: Yağlı ve ağır bir his bırakabileceği ve gözenekleri tıkayabileceği için krem şeklindeki koyu kıvamlı güneş kremlerinden kaçının
- Yağlı cilt: Yağlı ciltler akneye eğilimli olduğundan cildinizde çabuk kuruyan jel bazlı hafif güneş kremlerini kullanabilirsiniz.
- Hassas cilt: Alkol içermeyen ve kokusuz güneş kremlerini tercih edin.
Hiçbir güneş kremi %100 etkili değildir. Yani güneş ışınlarından korunmak için sadece güneş kremleri kullanmak yeterli değildir. Güneş koruma faktörü ne kadar yüksekse bu güneşte daha fazla kalabileceğimiz anlamına gelmez.
Sonuç olarak güneş kremi alırken nelere dikkat etmeli? sorusuna özetle verilebilecek en kısa cevap; geniş spektrumlu (UVA/UVB), kokusuz, paraben içermeyen, non-komedojenik (gözenekleri tıkamayan) ve en az 30 ve üzeri SPF’li güneş kremlerini tercih etmelisiniz.