Anavatanı Kafkas Dağları olan kefir, fermente bir süt içeceğidir. Kefirin anlamı keyif kelimesinden türemiş “iyi hissetmek” anlamına gelmektedir. Kefirin faydaları saymakla bitmez ancak öncelikle kefirin tarihsel kökeni ve üretim yönteminden bahsedelim.
Kefir Nedir?
Aslında kefir Kafkasya bölgesindeki insanların yoğurt benzeri bir içecek yapmaları ile ortaya çıkmıştır. Yoğurt sütteki bakteriler fermantasyonu iken, kefir bakteri ve maya fermantasyonlarının bir kombinasyonudur. Bu bakteri ve maya kombinasyonuna “kefir tanesi” denir ve küçük karnabahar parçalarına benzemektedir. Kefirin sağlığa yararlı olmasındaki en önemli neden probiyotik içeriğinden kaynaklanmaktadır. Probiyotikler ya da “iyi bakteriler” düzenli bağırsak hareketleri, sindirim sistemi ve bağışıklı sistemini desteklemeye yardımcı olan canlı organizmalardır.
Kefir geleneksel olarak inek sütü ya da keçi sütü kullanılarak yapılır. Süte kefir taneleri eklenerek yapılır. Zamanla kefir taneleri çoğalır ve sütün içindeki şekerleri fermente ederek kefire dönüşür.
Günlük Ne Kadar Kefir Tüketilmeli
Günlük 1 bardak kefir tüketilebilir, ancak yeni başlayanlar önce ½ bardak ile başlayıp daha sonra miktarı artırabilirler. Kefirin tadından pek hoşlanmayanlar ise çeşitli meyveler ile smoothieler hazırlayabilirler.
Kefirin Faydaları Nelerdir?
bağışıklı sistemini güçlendirir
probiyotikler açısından zengin olan kefir, yeterli miktarda tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirir
- Kilo kontrolünü sağlar. Kefir, tokluk hissi vererek gün içerisinde açlık hissini azaltır. protein bakımından zengindir.
- Cildi pürüzsüzleştirir. Kefir, Alfa Hidroksi Asit (AHA) denilen laktik asit içerir. Düzenli tüketildiğinde yaşlanma etkilerini azaltarak cildi iyileştirir.
- Sivilceleri azaltır. Sivilceler çoğunlukla toksinlerden (vücudun atmak istediği zararlı maddeler olarak düşünebiliriz) kaynaklanır. kefir içmek ise, toksinlerin atılmasını destekler. Ayrıca kefiri yüzünüze maske olarak da uygulayabilirsiniz.
- Sindirim sistemini korur. Sindirim sistemimizde ( mide, bağırsak) hem iyi hem de kötü bakteriler bulunur. Aralarındaki dengenin korunması sindirim sisteminin sağlığı açısından önemlidir. Kefir içerisindeki probiyotikler, sindirim sisteminde doğal olarak bulunan iyi bakterilere benzer ve sağlıklı bir dengenin korunmasına yardımcı olur.
- Laktoz içermez. Kefir’in %99’a kadar laktoz içermemesinden dolayı laktoz intoleransı olan ( laktoza alerjisi olan) kişilerin tüketmesi için de uygundur.
- Kemikleri güçlendirir. 1 porsiyon kefir günlük kalsiyum ihtiyacımızın %30’unu karşılar.
Kısaca kefir, yoğurt gibi bilinen diğer fermente süt ürünlerinden daha güçlü bir probiyotik kaynağıdır. Kefirin faydaları saymakla bitmiyor. Bağışıklı sistemini güçlendiren, antibakteriyel özelliği sayesinde enfeksiyonlara karşı koruyan hatta kanser hücreleri ile savaşabilen mucizevi bir içecek. Siz de kefirin bu özelliklerinden faydalanmak için bir an önce kefir içmeye başlamalısınız.