Çin merkezli Sinovac şirketine ait olan Covid-19 aşısı CoronaVac için yapılan test sürecinin ardından, “acil kullanım onayı” alan aşı, başta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Bilim Kurulu Üyelerine Uygulanmıştı. Bugün itibariyle özel ve devlet hastanelerine soğuk zincirler ile dağıtılan aşılar, sağlık çalışanlarına uygulanmaya başlandı. Ücretsiz yapılacak olan koronavirüs aşısı belirli risk gruplarına göre sırasıyla uygulanacak. Sağlık Bakanı Koca, koronavirüs aşısı yaptırmak isteyenlerin Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu alması gerektiğini belirtmişti. Tüm bu gelişmelerin ardından “koronavirüs aşısını nasıl yaptırabilirim?” diye düşünüyor olabilirsiniz. İşte adım adım koronavirüs aşısı olmak için yapmanız gerekenler.
Koronavirüs Aşısını Nasıl Yaptırabilirim?
Covid-19 aşıları belirlenmiş risk gruplarına göre sırasıyla uygulanacak. Önce kayıt sonra aşı sloganıyla Sağlık Bakanlığı covid19asi.saglik.gov.tr web sitesinde anlık olarak “Toplam Aşılanan Kişi Sayısı”nı da paylaşıyor.
Koronavirüs aşısı olmak isteyen kişiler sırasıyla;
- Öncelikli aşı yapılacak grupta yer alıp almadığını yani “Aşı Durumu“nu öğrenmesi,
- Eğer aşı yapılacak grupta yer alıyorsa MHRS sistemi üzerinden randevu alması gerekiyor.
1. Covid-19 Aşı Durumu
- Koronavirüs aşısı olmak için öncelikle e-Nabız hesabına giriş yapılır.
- Ana sayfada bulunan “Covid-19 Aşı Durumu” menüsünden aşı öncelik durumu öğrenilir.
- Aşı öncelik durumu yani öncelikli grup arasında aşı olup olamayacağınızı Kısa Mesaj (SMS) ile de sorgulayabilirsiniz.
- Kısa mesaj (SMS) ile aşı durumunu sorgulamak için; aralarında boşluk bırakarak “AŞI T.C. Kimlik Numarası T.C. Kimlik Seri Numarasının Son 4 Hanesi” bilgilerini yazarak 2023‘e kısa mesaj atabilirsiniz.
- Eğer aşı için sıra size gelmişse, randevu almanız gerekir.
2. Önce Kayıt Sonra Aşı
- Aşı durumunuzu öğrendikten sonra, eğer aşılanacak grupta yer alıyorsanız; Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) randevu almanız gerekir.
- MHRS internet sitesi ya da mobil uygulaması üzerinden aile hekimi ya da hastane (kamu, üniversite, özel) randevunuzu alabilirsiniz.
- e-Devlet şifresi ile giriş yapabileceğiniz MHRS sisteminde Aile Hekimi ya da Hastane seçimi yaptıktan sonra, tarih ve saat aralıklarını seçerek randevu işleminizi tamamlayabilirsiniz.
- Randevu tarihi, yeri ve saati gibi bilgiler Kısa Mesaj (SMS) ile cep telefonunuza gelecek.
- Randevu bilgileri e-Nabız ya da MHRS uygulamaları üzerinden de öğrenilebilir.
3. Aşı Uygulaması Sırasında ve Sonrasında Yapılacaklar
- Randevu tarihinde gittiğiniz sağlık kuruluşundaki sağlık personeli “AŞILA” uygulamasından kayıt işleminizi tamamladıktan ve sizi bilgilendirdikten sonra koronavirüs aşınızı yapacak. Aşıla uygulaması hakkında bilgi almak için buradaki yazıya göz atabilirsiniz.
- Aşı yapıldıktan sonra ortalama 15 dakika sağlık kuruluşunu terk etmemeniz istenebilir.
- Aşı olduktan sonra, aşıyı uygulayan sağlık personeli 2. doz aşı randevunuzu oluşturabilir ya da isterseniz MHRS sistemi üzerinden 2. doz randevunuzu kendiniz de belirleyebilirsiniz.
- Aşı uygulaması sonrasında aşıya ait tüm detaylar cep telefonunuza kısa mesaj (SMS) olarak gönderilecek.
- Randevularınız ile ilgili tüm detayları ve aşı bilgilerinizi de e-Nabız hesabınızdan takip edebilirsiniz.
- Elektronik aşı kartınıza e-Nabız ve Hayat Eve Sığar uygulamalarından erişebilirsiniz.