Elbette sadece çantalar, kıyafetler ya da teknolojik ürünler piyasadaki tek sahte ürünler değil. Günümüzde çevrimiçi alışverişin, yani internet alışverişinin artmasıyla birlikte, sahte güzellik ve cilt bakım ürünleriyle de karşılaşmak giderek daha yaygın hale geliyor. Sahte cilt bakım ürünlerini bilerek satın almasanız bile, yanlışlıkla satın almanız mümkündür. Eskiden ürünlerin kalitesiz ambalajlanmasından bile sahteciliği fark etmemiz oldukça kolayken, şimdi bunu yapmak çok daha zor görünüyor. Cilt bakım rutininiz için mükemmel kremi satın alırken, ürün yorumları ve iyi görünen fiyat gibi etkenler, ürünü nereden satın aldığınızı gölgede bırakarak sadece sizi yanıltmakla kalmaz, cildiniz için korkunç sonuçlar doğurabilir. Peki satın aldığınız ürünler sahte mi yoksa orjinal mi? Krem orjinallik sorgulama nasıl yapılır? detaylar için okumaya devam edin.
Krem Orjinallik Sorgulama
Sahte ürünler genellikle daha ucuz bileşenler kullanılarak yapıldığından ve herhangi bir kalite kontrol önleminden geçmediğinden cildiniz için zararlı olabilir. Kesin olan bir şey var ki, sahte cilt bakım ürünlerinin kullanımı güvenli değildir ve kanserojen ya da toksik bileşenler içerebileceklerinden, cildinizde alerjik reaksiyonlara, kızarıklıklara ve çok daha fazlasına yol açabilirler.
Bununla birlikte ister nemlendirici isterseniz de yeni bir krem satın alıyor olun, cilt bakım ürünlerinin etiketlerinde belirtilen semboller, son kullanım tarihleri ve daha fazlası gibi bilgilere bakmak, sizin için doğru güzellik ürününü seçmenin en önemli adımlarından biridir. İşte krem orjinallik sorgulama adımları;
1. ÜTS İle Krem Orjinallik Sorgulama
Krem orjinallik sorgulama, Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen ve mobil uygulama ya da internet sitesi üzerinden ulaşabileceğiniz, Ürün Takip Sistemi (ÜTS) üzerinden yapılabilir. Satın aldığınız tonik, serum, krem gibi cilt bakım ürünlerinin sahte olup olmadığını ÜTS üzerinden sorgulayabilirsiniz. Peki sahte krem nasıl anlaşılır?
Örneğin; en popüler cilt bakım markalarından olan la roche orjinal ürün sorgulama ya da avene orjinal ürün sorgulama yapmak istiyorsunuz ve hatta henüz mağaza satışı olmayan The Ordinary gibi markaların orijinal olup olmadığından emin olmak istiyorsunuz diyelim. ÜTS sistemi üzerinden, ürünlerin üzerindeki barkod veya kare kod sayesinde sisteme kayıtlı olup olmadığını öğrenebilirsiniz. ÜTS sorgulama ile ürünler hakkında çok detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Bu bilgiler şu şekilde sıralanabilir;
- Marka bilgisi
- Ürün kullanım kılavuzu
- Ambalaj ve kutu görseli
- Türkçe etiket bilgisi
- İthalat ve imalat bilgisi
- Menşei ülke
- Ürün beyan bilgileri
- Ürünün cinsi
- Ürünün Fonksiyonu
- Ürünün Tipi
ÜTS sistemine web sitesi ya da mobil uygulama üzerinden ulaşabilirsiniz.
- ÜTS web sitesi: ÜTS web sitesine buradaki bağlantıyı tıklayarak erişebilirsiniz. Web sitesi üzerinden cilt bakım ürünlerinin barkodlarını kullanarak sorgulama yapabilirsiniz. Açılan web sitesinde “bilgi bankası” butonuna tıklayıp, ürünün barkodunu girdikten sonra “sorgula” butonuna tıklayarak kozmetik ürünlerinin orjinalliğini sorgulayabilirsiniz.
- ÜTS mobil uygulama: Akıllı telefonlarınıza ÜTS mobil uygulamasını indirerek, ürünlerin üzerindeki barkod ya da kare kodları hem el ile yazarak hem de kamera ile tarama özelliğini kullanarak sorgulama yapabilirsiniz.
2. Cilt Bakım Ürünlerinin Etiketleri Üzerindeki Semboller
Kozmetik ürünlerdeki semboller ve işaretlere dikkat etmek, doğru ürünü seçmenize yardımcı olabilir.
- Açıldıktan sonraki süre (PAO): Küçük açık kavanoz simgesi paket açıldıktan sonra ürünün ne kadar süre dayanabileceğini belirtilen, önerilen kullanım süresidir. Kavanoz sembolünün içinde veya yanında bir sayı ve yanında ay anlamında gelen “M” harfi ile gösterilen bu süre (örneğin; 6M, 12M) ürünün kaç ay kullanabileceğini belirtir.
- Son kullanma tarihi (BBE): Kum saati sembolü, kozmetik ürünlerin ömrünün 30 aydan daha az olduğunu gösterir.
- Küçük “e” harfi: Küçük “e” harfi Avrupa Birliği’nde üretilen tüm kozmetik ürünlerin ortalama hacim ve ağırlıklarını göstermek için kullanılır.
- Geri dönüşüm sembolü: “Mobius döngüsü” olarak da bilinen bu sembol, kabın geri dönüştürülebilir olduğunu gösterir.
- Yeşil nokta sembolü: Bu sembol, Avrupa’da üreticinin ambalaj atıklarının ekolojik olarak sorumlu yönetimini denetlemek için bir geri kazanım ve geri dönüşüm kuruluşuna ödeme yaptığını göstermek için kullanılır.
- USDA Organik Mühür: Bu sembol, ürünün bileşenlerinin en az % 95’inin organik olduğunu gösterir.
- Sıçrayan tavşan sembolü: Bu sembol, üreticinin herhangi bir hayvan testi yapmadığını ve ürünün hayvanlar üzerinde test edilmediğini gösterir.
İlginizi Çekebilir
Sonuç olarak cilt bakım alışverişi söz konusu olduğunda gerçekleri yanlışlardan ayırmak zor olabilir. Artık krem orjinallik sorgulama nasıl yapılır? öğrendiğinize göre, geriye sadece alışverişlerinizi güvenilir internet siteleri ve mağazalardan yapmaya dikkat etmeniz kalıyor.
Yorumlar 2