Kobalamin olarak da bilinen B12 vitamini, suda çözünen önemli bir vitamindir. Kırmızı kan hücrelerinin ve DNA’nın üretiminde ve sinir sisteminin düzgün çalışmasında önemli bir rol oynar. İnsan vücudu B12 vitaminini kendisi yapamadığı için, besinler yoluyla dışarıdan alınması gerekir. B12 vitamini doğal olarak et, balık, kümes hayvanları, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdalarda bulunur. B12 vitamini eksikliği hem fiziksel hem de psikolojik sorunlara yol açabilir. Bu yazımızda B12 vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? sizin için araştırdık. İşte gerçek bir B12 eksikliğinin 7 belirtisi.
B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri
Soluk Cilt
B12 eksikliği olan insanların ciltleri genellikle soluk görünür. Bu durum, bir kişinin vücudu yeterli kırmızı kan hücresi üretemediğinde gerçekleşir. Cildin altında dolaşan kırmızı kan hücreleri normal rengini sağlar. Bu hücreler yeterli olmazsa, cilt soluk görünebilir. B12 vitamini kırmızı kan hücrelerinin üretiminde rol oynar.
Yorgunluk
Zayıflık ve yorgunluk, B12 vitamini eksikliğinin yaygın belirtileridir. Bu durum, vücudunuzda oksijeni taşıyan kırmızı kan hücrelerini yapmak için yeterli B12 vitamini bulunmadığında oluşur. Sonuç olarak, oksijeni vücudunuzun hücrelerine verimli bir şekilde taşıyamazsınız, böylece kendinizi yorgun ve zayıf hissedersiniz.
Eller Ve Ayaklarda Karıncalanma
B12 vitamini eksikliği, ellerde veya ayaklarda karıncalanma hissine neden olabilir. Bu semptom, vitamin sinir sisteminde önemli bir rol oynadığı ve yokluğunun insanlarda sinir iletim problemleri veya sinir hasarı geliştirmesine neden olabileceği için oluşur. Uzun süreli B12 eksikliğinin daha ciddi yan etkilerinden biri de sinir hasarıdır.
Hareket Ve Yürüme Sorunu
Tedavi edilmezse, B12 eksikliğinden kaynaklı sinir sisteminize verilen hasar, yürüme ve hareket etme şeklinizde değişikliklere neden olabilir. Dengenizi ve koordinasyonunuzu bile etkileyebilir, bu da sizi düşmeye daha yatkın hale getirir.
Nefes Darlığı Ve Baş Dönmesi
B12 vitamini eksikliği bir kişinin biraz nefes darlığı ve baş dönmesi hissetmesine neden olabilir. Bunun nedeni kırmızı kan hücrelerinin yetersiz olması ve vücuttaki tüm hücrelere yeterli oksijen taşıyamamasıdır.
Hafıza Ve Düşünme Sorunları
B12 vitamini eksikliği, doktorların bilişsel bozukluk olarak adlandırdığı düşünme ile ilgili sorunlara neden olabilir. Bu sorunlar, düşünme veya akıl yürütme güçlüğü ve hafıza kaybını içerir.
Sinirli Hissetme
B12 vitamini eksikliği, bir kişinin ruh halini etkileyebilir, bu da potansiyel olarak sinirlilik veya depresyona neden olabilir. Aslında, düşük B12 seviyeleri depresyon ve demans gibi ruh hali ve beyin bozuklukları ile bağlantılıdır.
B12 vitamini eksikliği yaygın görülen, ancak tedavi edilebilen bir durumdur. Yukarıda saydığımız B12 vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? listemizdeki semptomlardan herhangi birine sahipseniz, en kısa sürede doktorunuzla görüşmeniz gerekir. Eksikliği gidermenin en iyi yolu ise B12 vitamini açısından zengin besinler tüketmektir.