Son dönemlerin en büyük sağlık sorunlarından biri olan candida, insan vücudunda bulunan en yaygın mantar türüdür. Aslında candida insanlarda görülen mantar enfeksiyonlarının en yaygın nedenidir. Genellikle ağızda, bağırsaklarda ve az miktarda da ciltte bulunur. Candida mantarı zaten insan vücudunda yaşayan bir mantardır ve genellikle zararsızdır. Ancak bu mantarın aşırı büyümesi ve çoğalması enfeksiyona neden olabilir. Peki candida mantarı neden olur? belirtileri nelerdir? bu enfeksiyon sorunlarını hafifletmek için uygulanan candida mantarı diyeti nasıl yapılır? sizler için detaylı olarak inceledik.
Candida Mantarı Enfeksiyonu Neden Olur?
İnsan vücudunda 150 den fazla candida türü olmasına rağmen, bunlardan sadece 15’i enfeksiyona neden olabilir. Candida enfeksiyonuna neden olan çeşitli risk faktörleri vardır;
- Rafine karbonhidrat ve fazla şeker tüketimi
- Yüksek stres seviyeleri
- Antibiyotik kullanımı
- Bağırsak sağlığındaki dengesizlik
- Zayıf bir bağışıklık sistemi
Tüm bu faktörler zaten vücudumuzda normal seviyelerde bulunan candida mantarlarının çoğalmasına ve dolayısıyla da enfeksiyonlara sebep olmaktadır.
Candida Mantarı Enfeksiyon Belirtileri Belerdir?
Enfeksiyonun olası belirtileri arasında şunlar bulunur;
- Mide bulantısı
- Şişkinlik, kabızlık ya da ishal
- Sürekli yorgun hissetme
- Egzama gibi cilt sorunları
- Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları
- Eklem ağrısı
- Kaygı ve depresyon
Candida mantarı enfeksiyonu vücutta birçok sağlık problemi yaratarak kendini gösterir. Candida mantarı belirtileri ile ilgili daha detaylı bilgi almak için buradaki yazıya göz atabilirsiniz.
Candida Mantarı Diyeti Nasıl Yapılır?
Candida diyetinin enfeksiyonlar için olası bir tedavi seçeneği olduğu iddia edilmektedir. Candida diyeti insanların enfeksiyon riskini artırabilecek bazı yiyecek ve içeceklerden kaçınmasını gerektirir. Düşük şekerli ve düşük karbonhidratlı olan bu diyet, fazla mantarı ortadan kaldırmak ve bağırsak sağlığını tekrar dengeye getirmek için önerilmektedir.
Yenmesi Gereken Yiyecekler
- Limon gibi narenciyeler ve az şekerli meyveler
- Brokoli, brüksel lahanası, kereviz, salatalık, ıspanak, kabak, domates gibi nişastasız sebzeler
- Kinoa, yulaf kepeği, karabuğday gibi glutensiz tahıllar
- Tavuk, yumurta, balık gibi yüksek kaliteli proteinler
- Avokado, hindistan cevizi yağı, sızma zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar
- Kefir, yoğurt gibi bazı süt ürünleri
- Şekersiz tatlandırıcılar
- Bitkisel çaylar gibi kafeinsiz içecekler
- Probiyotik gıdalar.
Kaçınılması Gereken Yiyecekler
- Muz, hurma, incir, kuru üzüm gibi yüksek şekerli meyveler
- Buğday, arpa, çavdar gibi gluten içeren tahıllar
- Şarküteri etleri ve çiftlikte yetiştirilen balıklar
- Ayçiçek yağı, margarin gibi rafine katı ve sıvı yağlar
- Peynir, süt, krema gibi bazı süt ürünleri
- Kafeinli ve şekerli içecekler
- Patates, mısır, bezelye gibi nişastalı sebzeler
- Bal, pekmez gibi tatlandırıcılar ve şekerler
Sonuç olarak Candida mantarı diyetinin mantar enfeksiyonu riskini azaltabileceği ve olası bir tedavi seçeneği olduğu iddia edilmektedir. Ancak bu diyetin, candida mantar enfeksiyonuna karşı etkinliğini gösteren bilimsel bir çalışma bulunmamaktadır. Yani şu anda diyetin kesin işe yaradığını gösteren bir kanıt yoktur. Bununla birlikte candida mantarı diyeti sağlıklı gıdalara teşvik etmesi nedeniyle, candida enfeksiyonu olan veya olmayan insanlar için sağlık açısından birçok potansiyel fayda sağlar. Sağlıklı gıdalara yönelmek doğru bir tercih olsa da tek başına tedavi edici değildir. Kendinize teşhis koymadan önce bir sağlık uzmanına danışarak candida mantar enfeksiyonunuz olup olmadığını öğrenmeniz ve kulaktan dolma bilgilerin dışında doktorunuzun önereceği tedavi yöntemlerini uygulamanız gerektiğini unutmayın.