Marketlerdeki reyonlara göz gezdirirken tüm çekici ambalajlar ve “tamamen doğal”, “organik”, “süper yiyecekler” gibi etiketler arasında seçim yapmak zor olabilir. Söz konusu sağlıklı seçimler yapmak olduğunda ise, bilinçli seçimler yapmak çok önemlidir. Ancak yiyecek sektörüne her geçen gün dahil olan yeni ürünler ve isimleri kafa karışıklığına yol açabilir. Sağlıklı beslenme konusunda artık hepimiz daha bilinçliyiz. Çoğumuz ise güne başlarken sağlık trendine ayak uydurmak ya da sağlıklı beslenmek için kahvaltıda yulaf ve tahıl bazlı ürünleri tercih ediyoruz. Her ikisi de sağlıklı kahvaltı seçenekleri olan müsli ve granola yulaf, fındık, tohum ve meyvelerle yapılır ve süt ya da yoğurt ile birlikte tüketilir. Oldukça benzer görünen müsli ve granola arasındaki farklar nelerdir? merak ediyor olabilirsiniz.
Müsli ve Granola Arasındaki Farklar Nelerdir?
Müsli ve granola, market raflarında neredeyse ayırt edilemez. Birçok ortak malzemeyi paylaşmasına ve oldukça benzer görünmelerine rağmen, iki yulaf bazlı tahıl aslında oldukça farklıdır. Basitçe ifade etmek gerekirse, her ikisi de tipik olarak yulaf, fındık, meyve ve tohumlarla yapılırken, granola pişirilmeden önce bal ve yağ gibi bir tatlandırıcı ile karıştırılır. Müsli pişmemiş kalır ve sıcak veya soğuk olarak servis edilebilir. Her ikisi de protein, karbonhidratlar ve yağlar gibi besinle doludur, bu da güne başlamanın harika bir yoldur. Ayrıca son derece çok yönlüdürler, bu nedenle onları her zaman çeşitli yaratıcı şekillerde kullanabiliriz.
Müsli Nedir?
Bahsedildiği gibi müsli yulaf, fındık, tohum ve kuru meyve karışımıdır. İsviçreli bir doktor ve beslenme uzmanı olan Maximillian Bircher-Benner tarafından yaratılmıştır ve sağlıklı bir kahvaltı yemeği olarak tüm Avrupa’da popülerdir. Granoladan farklı olarak, müsli içindeki malzemeler pişirilmez, yani çiğ ve gevşek olurlar. Geleneksel olarak süt veya meyve suyu ile birlikte tüketilir.
Granola Nedir?
Granola, Amerikalı doktor James Caleb Jackson tarafından yaratıldı. Bu güne kadar klasik bir kahvaltı malzemesi olmaya devam ediyor. Kuruyemiş, yulaf ve kuru meyve gibi malzemelerin yağ ve tatlandırıcılarla (genellikle bal, akçaağaç şurubu veya şeker kamışı) karıştırılması ve pişirilmesiyle yapılır. Bu, klasik gevrek kümelerini oluşturur. Müsli’den farklı olarak, granola çoğunlukla soğuk olarak servis edilir. Çantanızdan çıkarıp atıştırmalık olarak, sütle veya yoğurdun üzerinde çıtır çıtır olarak yiyebilirsiniz.
Beslenme Karşılaştırması
Her iki tahıl türü de çoğunlukla aynı bileşenleri içerdiğinden, besin değerleri nispeten benzerdir.
Aşağıda, 1/2 su bardağı (43 gram) müsli ve 1/2 su bardağı (56 gram) granola besin değerleri bakımından karşılaştırılmıştır.
Müsli | Granola | |
Kalori | 151 | 212 |
Karbonhidrat | 32 gram | 44 gram |
Şeker | 11 gram | 15.5 gram |
Lif | 4 gram | 4 gram |
Protein | 3.6 gram | 5 gram |
Yağ | 2.3 gram | 2.8 gram |
Müsli, genellikle ilave tatlandırıcılar içermese de, granola gibi kurutulmuş meyve içeriyorsa, oldukça yüksek şeker içeriğine sahiptir. Eklenen tatlandırıcıların, doğal bir meyve kaynağından gelseler bile müsli ve granolanın karbonhidrat ve kalori içeriğini önemli ölçüde artırdığını belirtmek gerekir. Bu nedenle, her iki türden de ölçülü olarak alınmalıdır.
Ek olarak, tipik porsiyon boyutlarının bir üründen diğerine değiştiğini ve bu durumun genel kalori ve besin alımınızı artırabileceğini veya azaltabileceğini unutmayın. Örneğin, granolanın tipik bir porsiyon büyüklüğü, 1/4 veya 1/2 fincan (28–56 gram) arasında değişir ve porsiyon başına sırasıyla yaklaşık 7–15 gram şeker sağlar. Bunun aksine, müsli için tipik bir porsiyon boyutu 1/2 veya 3/4 fincan (43–65 gram) için biraz daha büyüktür, bu da porsiyon başına yaklaşık 11–16.5 gram şeker içerebileceği anlamına gelir.
Hangisi Daha Sağlıklı?
Yulaf bazlı tahıllar olan hem müsli hem de granola sağlıklı beta glukanlar sağlar. Beta glukanlar, yulaftaki ana lif türüdür. Çözünürdürler, yani suyla karıştırıldığında bir jel oluşturdukları ve bağırsak sağlığını iyileştirdikleri, kilo vermeyi teşvik ettikleri ve kan şekeri, kolesterol ve kan basıncı seviyelerini düşürdükleri bilinmektedir. Bu tür tahılların her ikisi de kalp hastalığı için risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olan tekli doymamış ve çoklu doymamış yağ asitleri (MUFA’lar ve PUFA’lar) sağlayan fındık ve tohumlar içerir. Çözünür lif içeren besinler ile ilgili bilgi almak için buradaki yazıya göz atabilirsiniz.
Bununla birlikte, hem müsli hem de granolanın bazı dezavantajları olabilir. İlk olarak, bal veya şurup gibi tatlandırıcılar, granolanın şeker içeriğini önemli ölçüde artırır. Ayrıca müsli tipik olarak tatlandırılmasa da bazı markaların tatlandırıldığını fark edebilirsiniz. Ayrıca, her iki üründe de temel bir bileşen olan kurutulmuş meyve, şeker içeriğini daha da artırır. aşırı şeker alımı tip 2 diyabet, aşırı kilo ve kalp hastalığı riskinizi artırabileceğinden, tüketilen ürünlerin porsiyonlarına dikkat etmek önemlidir. İkincisi, müsli içindeki çiğ yulaf bir fitik asit kaynağıdır. Fitik asit, çinko ve demir gibi minerallere bağlanan ve emilimini bozabilen bir antinutrienttir. Neyse ki müsli’yi su, süt veya meyve suyu ile tüketmek yulafın fitik asit içeriğini önemli ölçüde azaltır ve mineral emilimini iyileştirir.
Hangisini Seçmelisiniz?
Birini diğerine tercih ederken içindekileri göz önünde bulundurmalısınız. Düşündüğünüz türün tatlandırılıp tatlandırılmadığını öğrenmek için müslinin içindekiler listesine bakın ve tatlandırılmamış olanı seçmeye çalışın. Granolaya gelince, şekerlenmiş meyve veya çikolata içermeyen bir türü tercih edin çünkü bu şeker içeriğini daha da artıracaktır.
Müsli ve granola arasındaki farklar temel olarak nasıl yapıldıklarıdır. Granola ve müsli içeriklerinin çoğu ve sağlık yararları dahil olmak üzere birçok benzerliğe sahiptir. Her ikisi de sağlıklı kahvaltı seçenekleri olarak kabul edilmelerine rağmen, her birinin kendine göre bazı dezavantajları vardır. sonuç olarak ölçülü tüketmek, ürün etiketlerini ve içerik listelerini kontrol etmek sizin için en iyi olanı seçmenin anahtarıdır.