Uzun ve sağlıklı bir yaşamın sırrı olabilir mi? Araştırmacılar gençlik iksirini bulmak yerine, benzersiz Okinawa diyetinin yaşlanma sürecini yavaşlatmasına yardımcı olduğunu fark ettiler. Okinawa diyeti, Japonya’daki en büyük adalardan biri olan Okinawa’daki insanların uzun ömürlülüğüne katkıda bulunan yeme alışkanlıklarını tanımlar. Ayrıca Okinawa diyeti bu beslenme düzenine bağlı bir kilo verme diyetinin adıdır. Araştırmalar Okinawa’daki insanların ortalama 100 yıl sağlıklı ve üretken bir yaşam sürdürebileceğini gösteriyor. Okinawa’daki insanların uzun yaşam süreleri beslenme tarzlarıyla ilişkilendiriliyor. Dünya’nın her yerinden insanlar, besleyici ve düşük kalorili olan Okinawa diyetinin sağlığa yaralarından faydalanıyor. Peki Okinawa diyeti nasıl yapılır? Okinawa diyetinde neler yenir, neler yenmez? daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin.
Okinawa Diyeti Nasıl Yapılır?
Geleneksel Okinawa diyeti düşük kalori ve yağ içerirken, karbonhidrat oranı yüksektir. Son yıllarda diyette yapılan değişiklikler sayesinde protein ve yağ içeriği de artırılmıştır. Ayrıca diyet, geleneksel Çin tıbbındaki zerdeçal gibi sağlık yararları bulunan birçok ot ve baharatı da içerir. Okinawa diyetinin yüzde 90’ını bitkisel besinler oluşturur. Okinawa diyeti et, süt, tahıl, doymuş yağ, şeker, tuz ve işlenmiş gıdaları sınırlar. Aslında Okinawa diyetinin nasıl yapılması gerektiğini, beslenmemizde hangi yiyecek gruplarını tüketebileceğimiz ve hangi gıdaları kısıtlayabileceğimiz belirler.
İlginizi Çekebilir
Okinawa Diyetinde Ne Yenir?
Okinawa diyetinin faydalarının çoğu, zengin, besleyici ve antioksidan besinler içermesine bağlanabilir. Diğer Japonların aksine, Okinawalılar çok az pirinç tüketirler. Bunun yerine, ana kalori kaynakları tatlı patates, tam tahıllar, baklagiller ve lif açısından zengin sebzelerdir. Okinawa diyetinde yenebilecek yiyecekler şunlardır;
- Sebzeler: Tatlı patates (turuncu ve mor), deniz yosunu, bambu filizleri, daikon turpu, acı kavun (goya), lahana, havuç, Çin bamyası, shiitake mantarları, bal kabağı ve yeşil papaya gibi sebzeler diyetin yüzde 60’ından fazlasını oluşturur.
- Tahıllar: Darı, buğday, pirinç ve erişte gibi tahıllar yaklaşık yüzde 30 oranında yer alır.
- Soya ürünleri: Tofu, miso, natto ve edamame gibi gıdalar yaklaşık yüzde 5 oranında tüketilir.
- Et ve deniz ürünleri: Çoğunlukla balık, deniz ürünleri tüketilirken, kırmızı et daha az miktarda tüketilir.
- Diğer gıdalar: Okinawa limonu olarak bilinen shikuwasa, bitki çayı ve baharatlar.
Yasemin çayı bu diyette bol miktarda tüketilir ve zerdeçal gibi antioksidan açısından zengin baharatlar da yaygın olarak kullanılır.

Okinawa Diyetinde Ne Yenmez?
Okinawa diyeti, birçok beslenme tarzına göre oldukça kısıtlayıcı olabilir. Bu nedenle, diyeti uygulamak için aşağıdaki yiyecek gruplarını ölçülü miktarda tüketmeniz gerekir. Okinawa diyetinde kaçınılması gereken yiyecekler şunlardır;
- Etler: Sığır eti, kümes hayvanları ve pastırma, jambon, salam, sosisli sandviç, sosis gibi işlenmiş ürünler ve diğer işlenmiş etler minimum miktarda tüketilebilir.
- Hayvansal ürünler: Süt, peynir, tereyağı ve yoğurt dahil yumurta ve süt ürünleri çok az miktarda tüketilebilir.
- İşlenmiş gıdalar: Rafine şekerler, kahvaltılık gevrekler, atıştırmalıklar ve işlenmiş gıdalardan uzak durulması gerekir.
- Tahıllar: Ara sıra beyaz pirinç ve erişte tüketilirken, diğer tahıllardan uzak durulur.
- Baklagiller: Soya fasulyesi dışındaki çoğu bakliyat tüketilmez.
- Diğer yiyecekler: Çoğu meyve, fındık ve tohumlar sınırlı ölçüde tüketilebilir.
Okinawa diyeti düşük kalorili, karbonhidrat açısından zengin bir diyet olarak bilinir. Bununla birlikte, Okinawa diyeti nasıl yapılır? sorusundan ziyade Okinawa diyetini uygularken kalori tüketiminin bilincinde olmalısınız. Kalori alımı cinsiyetiniz, vücut ölçünüz ve aktivite seviyeniz dahil olmak üzere birçok faktöre dayanır.