Cildinizi korumak sadece kozmetik bir sorun değildir. Bu hayati doku, vücuttaki en büyük organ olmasının yanı sıra, dışarıdan gelebilecek olan patojenlere karşı ilk savunma katmanıdır. Cildi genç ve sağlam tutmanın genel sağlığınız açısından da olumlu sonuçları vardır. Bu nedenle cildi besleyen, onaran ve cildimizin %80’ini oluşturan protein olan kolajeni teşvik etmek, cildinizi korumanın en iyi yoludur. Aynaya her baktığınızda canlı bir cilt görüyorsanız, kendinizi daha iyi hissedersiniz ve bu da mutluluğunuza katkıda bulunur. Bununla birlikte bazı cilt besleyici yağlar, cilt bakım rutinlerinin temelini oluşturur. Bitkilerden elde edilen doğal yağlar, cilt sağlığına iyi gelen bileşenlerle doludur. Peki cildiniz için en iyi cilt besleyici yağlar hangileridir? Bu doğal yağları cilt bakımınızda nasıl doğru şekilde kullanabileceğinizi ve daha fazlasını keşfedin.
Cilt Besleyici Yağlar
Cilt için kullanılan yağlar, sanılanın aksine yüzünüzde yağlı bir his bırakmazlar. Bununla birlikte iltihaplanmayı azaltmaya ve cilde nemli bir parlaklık kazandırmaya yardımcı olmak için polifenoller, yağ asitleri ve antioksidanlar gibi sizin için iyi olan bileşenlerle doludurlar. İşte cildi besleyen, sıkılaştıran, onaran ve yenileyen doğal yağlardan en iyilerine göz atalım.
1. Jojoba Yağı
Jojoba yağı, sivilceden sedef hastalığına ve güneş yanıklarına kadar birçok sorunun tedavisi için kullanılan doğal bir yağdır. Cilt besleyici yağlar arasından, cildimizin yapısına en çok benzeyen, yani cilt yapısına en çok uyum sağlayan jojoba yağı, E vitamini ve B vitamini dahil yararlı vitaminler ve besinler içerdiğinden, cilt için harika bir nemlendiricidir. Ayrıca sebum üretimini dengelemeye, sivilce ve akneyi tedavi etmeye yardımcı olabilir. Her cilt tipine uyum sağlayan jojoba yağını yüzünüze iki ya da üç damla sürerek uygulayabilirsiniz. Yağlı cilde sahip olanlar sabah ya da akşam birkaç damla kullanabilirler. Ayrıca hassas cilde sahip olanlar için vücut losyonu yerine kullanabilecekleri harika bir alternatiftir.
2. Kuşburnu Çekirdeği Yağı
Kuşburnu çekirdeği yağı en güçlü cilt onarıcı yağlar arasında yer alır. kolajen üretiminde önemli bir rol oynayan C vitamini bakımından zengin olan kuşburnu çekirdeği yağı, aynı zamanda esansiyel yağ asitleri, E,D vitaminleri ve beta karoten içerir. İçeriğindeki vitaminler ve antioksidanlar cildi korumaya, nemlendirmeye, gençleştirmeye ve cilt lekelerinin görünümünü azaltmaya yardımcı olur. Kuşburnu çekirdeği yağı “kuru” bir yağ olarak kabul edildiğinden, cilde kolayca nüfuz eder. Yoğun bir nemlendirici ve yaşlanma karşıtı bakım olarak diğer yağlar ile birlikte kullanılabilir. Cildinizi yenileyecek kolajen üretimini artıran besinler ile ilgili bilgi almak için buradaki yazıyı inceleyebilirsiniz.
3. Sığla (Buhur) Yağı
Araştırmalar, sığla yağının yara izlerinin ve çatlak izlerinin görünümünü azaltabileceğini ve yaşlanma belirtileri üzerinde de aynı etkiye sahip olabileceğini göstermektedir. Muhtemelen sığla yağının etkinliğinin ardındaki sır, iltihaplanma ile mücadele etme yeteneğidir. Bununla birlikte sığla yağı kızarıklığı ve cilt tahrişini azaltarak cilt tonunu eşitler ve akne görünümünü azaltmaya yardımcı olabilir. Eşit miktarda hindistan cevizi yağı veya jojoba yağı ile iki veya üç damla sığla yağını karıştırarak cildinize uygulayabilirsiniz.
4. Marula Yağı
Afrika marula meyvesinden elde edilen bu yağ, çok yönlülüğü, hafif dokusu ve güzelleştirici faydaları nedeniyle cilt yenileyici yağlar arasından en iyisi olmaya aday. Sağlığa faydalı özellikleri sayesinde sadece cilt kuruluğunu değil, aynı zamanda tahrişi ve iltihabı da azaltabilir. Yağ asitleri açısından zengin olan marula yağının, diğer yağlardan yaklaşık %60 daha fazla antioksidan içeriğine sahip olduğu iddia edilmektedir, bu da yaşlanmaya ve güneş hasarına karşı güçlü bir etkisinin olduğu anlamına gelmektedir. Ayrıca antimikrobiyal özelliklere sahip olması, marula yağını tahriş olmuş veya akneye eğilimli ciltler için kullanıma uygun hale getirir. Bu çok amaçlı yağ cilt, saç ve tırnaklarda kullanılabilir. Ciltte yağlı bir his bırakmadığı için makyaj altında ve fondöten ile karıştırılarak kullanıldığında, cilde ışıltılı bir parlaklık katar.
5. Hindistan Cevizi Yağı
Bu tatlı kokulu yağ, yemeklerden cilt bakımına ve içecek tariflerine kadar her şeyde kullanılıyor. Hindistan cevizi meyvesinden elde edilen bu yağ, tedavi edici özelliklerinden dolayı son yıllarda oldukça popülerlik kazanmıştır. E vitamini ile dolu olan hindistan cevizi yağı, cilt besleyici yağlar arasından en iyi nemlendirici özelliğe sahip olan doğal yağlardandır. Hindistan cevizi yağı oda sıcaklığında katı halde bulunur, ancak uyguladığınızda cilt üzerinde kolayca eriyecektir. Bununla birlikte, hindistan cevizi yağı, yağlı ciltler için biraz ağır olabilir. Hindistan cevizi yağını özellikle duştan sonra nemlendirici yerine tamamen doğal bir alternatif olarak cildinize uygulayabilirsiniz.
6. Argan Yağı
Fas argan ağacının meyvelerinden elde edilen bu yağ, tüm cilt tipleri için yatıştırıcı, besleyici ve güçlü bir nemlendiricidir. Argan yağı E vitamini, antioksidanlar ve esansiyel yağ asitleri ile doludur. Günlük, yağsız bir nemlendirici olarak kullanılabilecek kadar hafiftir, ayrıca egzama veya rosacea (gül hastalığı) gibi daha ciddi cilt rahatsızlıkları olanlar için de tedavi amacıyla kullanılabilir. Argan yağı antioksidan özellikleri sayesinde en güçlü cilt sıkılaştıran yağlar arasında yer alır ve cilt elastikiyetini artırarak, cildin parlaklığını kazanmasına yardımcı olur. Argan yağı sadece kuru ciltler için değil, aynı zamanda yağlı cilde sahip olanlar için sebumu azaltarak yağ üretimini kontrol etmeye yardımcı olabilir. Bu besleyici yağ, günlük olarak makyaj altında veya daha onarıcı bir cilt bakım tedavisi için geceleri kullanılabilir.
İlginizi Çekebilir
Birçok ünlünün cildini pürüzsüzleştirmek için kullandığı cilt besleyici yağlar, en gizli güzellik sırlarından biri olabilir. Bu yağlar cilt tarafından kolay emilir ve yağlı bir his bırakmadan anında nem sağlar. Bununla birlikte, günlük bakım rutininize cilt için besleyici yağlar eklemeden önce, hangi yağların doğrudan cildinize uygulanabileceğini, hangi yağların seyreltilmesi gerektiğini, hamilelik sırasında kaçınılması gerekenleri bildiğinizden emin olun.