Muhtemelen bağırsak sağlığı için gerekli olan probiyotikleri hepiniz duymuşsunuzdur. Ancak prebiyotikler ve probiyotikler arasında anahtar-kilit ilişkisi vardır. İnsan vücudunda milyonlarca yararlı ve zararlı bakteriler bir arada bulunur. Probiyotikler yani iyi bakteriler, hastalıklara sebep olan kötü bakterilerin çoğalmasını engelleyerek, bağışıklık ve sindirim sisteminin düzenlenmesini sağlar. Prebiyotikler ise, bağırsakta bulunan yararlı bakterilerin gelişmesini ve beslenmesini sağlayan ve vücutta sindirilemeyen lifli maddelerdir. Yani en basit şekilde probiyotik ve prebiyotik arasındaki farkı şu şekilde açıklayabiliriz; Probiyotikler bağırsaklarımızda bulunan ve diğer zararlı bakterilerle savaşarak bizim daha sağlıklı olmamıza yardımcı yararlı bakterilerdir. Prebiyotik gıdalar ise, bu yararlı bakterilerin beslenmesini ve güçlenmesini sağlayan besin maddeleridir. Probiyotikler ev yoğurdu, yayık ayranı kefir, boza gibi fermente gıdalarda bulunur. Prebiyotik içeren besinler ise bazı meyve, sebze, ve tahıllar gibi birçok zengin lifli gıdalarda bulunur.
Prebiyotik besinlerin faydaları şöyle sıralanabilir; sindirim fonksiyonunu düzenler, bağışıklık sistemini güçlendirir, kemik yoğunluğunun artırır, kilo kontrolünü sağlar, bağırsak enfeksiyonlarını azaltır ve beyin sağlığının destekler. Şimdi, prebiyotik besinler nelerdir hep birlikte inceleyelim:
Prebiyotik İçeren Besinler
Prebiyotik özellikleri gösteren sebzeler, meyveler, bakliyatlar, tahıllar ve yağlı tohumlar şunlardır;
Prebiyotik Sebzeler
- Soğan, sarımsak
- Pırasa
- Kuşkonmaz
- Karahindiba yeşillikleri
Prebiyotik Meyveler
- Muz
- Elma
- Greyfurt
- Çilek
Prebiyotik Bakliyatlar
- Nohut
- Mercimek
- Barbunya
- Kuru fasulye
Prebiyotik Tahıllar
- Buğday kepeği
- Tam buğday
- Arpa
- Yulaf ezmesi
Prebiyotik Tohumlar
- Badem
- Antep fıstığı
- Keten tohumu
- Ceviz
Prebiyotik lif içeren besinler için tüketilmesi önerilen kesin bir miktar yoktur. Ancak prebiyotik zengini bu besinlerin fazla tüketilmesi gaz ve şişkinliğe neden olabilir. Aslında prebiyotik beslenme hepimizin hayatında var. Ancak probiyotiklerden en iyi şekilde faydalanabilmek için prebiyotik içeren besinler tüketmemiz oldukça önemli. Çünkü bunlar, probiyotik bakterilerin büyüme ve gelişmesi için gerekli olan besinler veya liflerdir. Yani prebiyotik içeren gıdalar ile probiyotiklerin faydaları birbirleriyle bağlantılıdır. Daha önce probiyotik içeren besinler ile ilgili yazdığımız yazıya buradan erişebilirsiniz.