Özellikle kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendiren gıdaların başında gelen zencefil, soğuk algınlığı, grip gibi birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Peki zencefili bu kadar popüler yapan ne? Zencefil nedir? Zencefilin faydaları ve zararları nelerdir? Nasıl ve ne kadar tüketilmelidir? Taze ya da toz zencefil, ballı zencefil, zencefil çayı ya da zencefilli kurabiye:).. nasıl tüketilirse tüketilsin faydaları saymakla bitmez.
Zencefil Nedir?
Zencefilgiller ailesine ismini veren bu bitki, havlıcan, zerdeçal ve kakulenin akrabasıdır. Boyu 1 metreyi bulabilen çiçekli bir bitki türüdür. Çin başta olmak üzere Asya’nın birçok ülkesinde yetiştirilir. Zencefil baharatı, bitkinin toprak altında yetişen kısımlarından elde edilir. Kokusu kuvvetli, tadı acıdır. Zencefil hem taze hem de kuru olarak tüketilen bir baharattır. Hindistan ve Çin mutfağında deniz ürünleri ve sebze yemeklerinde baharat olarak kullanılan zencefil, tatlılarda, hamur işlerinde ve içeceklerde de kullanılır.

Zencefilin Faydaları Nelerdir?
Zencefil birçok farklı kültürde sağlığa yararları açısından “tedavi” edici olarak kullanılır. İşte bilimsel araştırmalarla da desteklenen zencefilin faydaları;
- Zencefil, bilinen en güçlü antioksidanlardan olan Gingerol içerir.
- Cildi besler
- Mide bulantısına iyi gelir
- Kas ağrılarını azaltır
- Kan şekerini düşürür, diyabet riskini azaltır
- Sindirime yardımcı olur
- Adet dönemlerindeki ağrıları azaltır
- Kolesterol seviyesini düşürür
- Kansere karşı koruyucudur
- Alzheimer hastalığına karşı korur
- Solunum yollarına bağlı enfeksiyon risklerini azaltmaya yardımcı olur
Zencefilin Zararları Nelerdir?
Zencefilin birçok faydasının yanı sıra dikkatsiz ve yanlış kullanımının da sağlığa zararları olabilir. Kontrolsüz tüketimi alerjik reaksiyonlara ya da mide ekşimesine yol açabilir. Kronik rahatsızlıkları olan, hamile ya da emziren kadınların kullanmadan önce doktorlarına danışmalarında fayda var tabiki.
Gün İçerisinde Ne Kadar Zencefil Tüketmeliyiz?
Aslında günlük olarak tüketilmesi tavsiye edilen kesin bir miktar olmamakla birlikte, tabi ki her şeyin azı karar çoğu zarar. Zencefil nasıl tüketilirse tüketilsin günlük beslenmemizde farklı şekillerde azar azar yer vermemiz önemli. Örneğin zencefili taze olarak tüketeceksek, ince bir iki dilim, toz olarak tüketeceksek en fazla 1 çay kaşığı olarak da düşünebiliriz. Tabi zencefili tek başına tüketmek pek de sevmeyenler için oldukça zor olacağından bal (isteğe bağlı biraz da limon suyu) ile karıştırarak da tüketebilirsiniz.
Taze Zencefil mi? Yoksa Toz Zencefil mi?
Aslında bu sorunun cevabı yapmak istediğiniz tarife göre değişir. Taze ya da toz olarak tüketmek arasında bir fark yoktur. Ancak tabiki de eğer her seferinde taze zencefil bulabiliyorsanız ilk tercihiniz bu olsun. Çünkü taze zencefil bazı önemli besin değerlerini henüz taze iken içerisinde barındırır.
Zencefil Ne Kadar Sürede Bozulur?
Zencefil hava ile temas ederse kısa sürede bozulur. Uzun süre hava ile temas ederse içerisindeki önemli kimyasalları kaybeder. Bu yüzden zencefilden kullanacağınız kadar parçalar kestikten sonra bir peçeteye sarıp sonra poşete koyarak ya da hava almasını önleyecek şekilde bir kaba koyarak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Zencefilin kestiğiniz kısmın dış kabuğunu soymanız gerekir.
Zencefilin mucizevi faydalarını artık bildiğimize göre, zencefil ile hazırlanabilecek tarifleri bir sonraki yazımızda okuyabilirsiniz.