Hepimiz hayatımıza defalarca hıçkırığı deneyimledik. Hıçkırıklar genellikle birkaç dakika içinde kendiliğinden kaybolurken, can sıkıcı olabilir ve yemek yemeye ve konuşmaya engel olabilir. Aslında hıçkırık gizemli bir olaydır ve hemen hemen herkes hıçkırığı nasıl geçireceğini merak eder. İnsanlar hıçkırıktan kurtulmak için bitmek tükenmek bilmeyen çözümler buldular. Bu konuda herkesin kendi önerisi vardır, ama gerçekte hangisi işe yarıyor? Bazen hıçkırıklar reflü gibi sindirim rahatsızlıkları ya da kullanılan bazı ilaçlar nedeniyle de ortaya çıkabilir. Çoğunlukla, kısa bir süre sonra kendi başlarına giderler. Ancak bazı durumlarda hıçkırık aylarca hatta yıllarca sürebilir. Peki hıçkırık nasıl geçer? Hıçkırıktan kurtulmanın en popüler ve etkili yollarını öğrenmek için okumaya devam edin.
Hıçkırık Neden Olur?
Hıçkırık, akciğerlerimizin altında bulunan ve nefes alıp vermemize yardımcı bir kas olan diyaframın istemsiz olarak kasılmasına neden olan reflekstir. Diyafram istemsiz olarak kasıldıktan sonra, aniden nefes alırsınız ve ses telleriniz kapanır, bu da belirgin bir sesin ortaya çıkması ile sonuçlanan hıçkırığa neden olur. Hıçkırık nedenleri aşağıdaki durumlardan kaynaklanabilir;
- Çok fazla veya çok hızlı yemek
- Hava yutmak
- Gazlı içecekler içmek
- Ani heyecan
- Ani stres
- Alkol tüketimi
- Aşırı sigara içmek
Hıçkırık Nasıl Geçer
Muhtemelen hıçkırığı nasıl geçireceğinize dair deneyebileceğiniz sayısız yöntem duymuşsunuzdur. Belirli bir yöntem her seferinde hıçkırığınızı durduramayabilir, bu nedenle neyin gerçekten işe yaradığını görmek için, hıçkırığı geçirme yolları arasından birkaçını denemeniz gerekebilir.
Nefes ve Duruş Teknikleri
Bazen nefesinizde veya duruşunuzda basit bir değişiklik diyaframınızı gevşetebilir.
1. Ölçülü nefes alıştırması yapın. Yavaş, ölçülü nefes alarak solunum sisteminizi yanıltın. Beşe kadar sayarak nefes alın ve beşe kadar sayarak nefes verin.
2. Nefesinizi tutun. Büyük bir hava yutun ve yaklaşık 10 ile 20 saniye tutun, ardından yavaşça nefes verin. Gerektiği kadar tekrarlayın.
3. Bir kese kağıdına nefes alın. Ağzınızın ve burnunuzun üzerine bir kağıt kese kağıdı yerleştirin, plastik torba kullanmayın. Yavaşça nefes alıp verin, torbayı söndürün ve şişirin.
4. Dizlerinizi kucaklayın. Rahat bir yere oturun. Dizlerinizi göğsünüze getirin ve iki dakika orada tutun.
5. Göğsünüzü sıkıştırın. Diyaframınıza baskı uygulayan göğsünüzü sıkıştırmak için öne doğru eğilin.
6. Valsalva manevrasını kullanın. Bu teknik boğaz, sinüsler ve iç kulaktaki basıncı artırmak için kullanılır. Valsalva manevrasını yapmak için burnunuzu sıkıştırın ve ağzınızı kapalı tutarak 10-15 saniye boyunca nefes vermeye çalışın.
Basınç Noktaları
Basınç noktaları, vücudunuzun özellikle basınca duyarlı bölgeleridir. Bu noktalara ellerinizle baskı uygulamak, diyaframınızı gevşetmenize yardımcı olabilir.
7. Dilinizi çekin. Dilinizi çekmek boğazınızdaki sinirleri ve kasları uyarır. Dilinizin ucunu tutun ve bir veya iki kez hafifçe öne doğru çekin.
8. Diyaframınıza baskı uygulayın. Diyaframınız karnınızı akciğerlerinizden ayırır. Göğüs kemiğinizin ucunun hemen altındaki alana baskı uygulamak için elinizi kullanın.
9. Suyu yutarken burnunuzu sıkıca kapatın.
10. Avucunuzu sıkın. Diğer elinizin avucuna baskı uygulamak için baş parmağınızı kullanın.
11. Karotis arterinize masaj yapın. Boynunuzun her iki tarafında, dokunarak nabzınızı kontrol ettiğinizde hissedebileceğiniz bir karotis arteriniz var. Yere yatın, başınızı sola çevirin ve sağ taraftaki artere 5 ila 10 saniye dairesel hareketlerle masaj yapın.
Yenilecek veya İçilecek Şeyler
Bazı yiyecekler veya içecekler bu konuda size yardımcı olabilir.
12. Buzlu su için. Yavaşça soğuk su yudumlamak vagus sinirini uyarmaya yardımcı olabilir.
13. Nefes almayı bırakmadan yavaşça bir bardak ılık su için.
14. Bir bez yardımıyla su için. Bir bardak soğuk suya bir bez örtün ve içinden yudumlayın.
15. Bir buz küpünü emin. Buz küpünü birkaç dakika küçülene kadar emin.
16. Buzlu suyla gargara yapın. Buzlu suyla 30 saniye gargara yapın. Gerektiği kadar tekrarlayın.
17. Bir kaşık bal veya fıstık ezmesi yiyin. Yutmadan önce biraz ağzınızda çözülmesine izin verin.
18. Biraz şeker yiyin. Dilinize bir tutam toz şeker koyun ve 5 ile 10 saniye orada bekletin, sonra yutun.
19. Bir dilim limonu emin. Bazı insanlar limon dilimine biraz tuz ekler. Dişlerinizi sitrik asitten korumak için ağzınızı suyla çalkalayın.
20. Dilinize bir damla sirke koyun.
21. Nane Yağı Kullanın. Nane yağı, geğirmeyi uyardığı için hıçkırıktan kurtulmak için kullanılabilir. Ağzınıza bir damla damlatarak, hıçkırığı durdurmaya yardımcı olabilirsiniz.
Diğer Yöntemler
22. Stresi azaltın. Stres, kısa süreli hıçkırıkların en yaygın nedenlerinden biridir. bunun için egzersiz ya da yürüyüş yapabilir ya da lavanta yağı ve papatya yağı gibi stres azaltıcı yağları kullanabilirsiniz.
23. İlgi çekici bir şeyle dikkatinizi dağıtın. Hıçkırıklar, onlara odaklanmayı bıraktığınızda genellikle kendiliğinden geçer.
24. Boynunuzun arkasını ovun. Boynunuzun arka tarafını ovmak ve masaj yapmak, diyafram hareketi için önemli olan frenik siniri uyarabilir.
25. İşlenmiş gıdaları ve şeker tüketimini azaltın ve kaliteli protein tüketin. Tüketilmesi gereken en iyi yüksek proteinli gıdalar ile ilgili bilgi almak için buradaki yazıyı inceleyebilirsiniz.
26. Bağırsaklarınızdaki sağlıklı bakterileri desteklemek için lif alımınızı artırın ve bol miktarda probiyotik gıda tüketin.
İlginizi Çekebilir
İster rahatsız edici olduğu için hıçkırıktan kurtulmaya çalışıyor olun, ister uzun süreli hıçkırıktan muzdarip olun, hıçkırık nasıl geçer merak ediyorsanız, deneyebileceğiniz birçok doğal çözüm vardır. Bununla birlikte 48 saatten uzun süren hıçkırıklarınız varsa, altta yatan sağlık durumunu öğrenmek için doktorunuzla görüşmeniz gerekebilir.