Polenler, tozlar, evcil hayvan tüyleri, çeşitli gıdalar ve ilaçlar alerjik reaksiyona neden olan en büyük suçlulardan bazılarıdır ve bu alerjiler hapşırmadan burun akıntısına, kaşıntıdan astıma kadar değişen bir dizi belirtiye neden olabilir. Amerika Alerji ve Astım Vakfı’na göre, her beş kişiden biri, belirli bir alerji türünden muzdariptir. Muhtemelen sizin veya tanıdığınız birinin zaman zaman mevsimsel alerjiler, gıda alerjileri gibi alerji türleriyle uğraşmış olma ihtimali oldukça yüksektir. Alerji ile mücadele eden çoğu kişi antihistaminikler gibi ilaçlarla tedavi edilir, ancak sorun şu ki bu ilaçlar semptomları daha da kötüleştirebilir ve bazı yan etkilere neden olabilir. Peki alerji nasıl geçer? Alerji için evde ne yapılabilir? Alerjilere bitkisel çözüm arıyorsanız, işte deneyebileceğiniz 9 doğal çözüm ve daha fazlası.
Alerji Nasıl Geçer?
Alerjiler, bağışıklık sisteminin tüm vücudu etkileyebilecek zararlı tepkilere neden olan aşırı duyarlılığından kaynaklanmaktadır. Alerjinin en yaygın nedenlerinden bazıları açık havada bulunan polenler, hayvan tüyü, toz veya belirli yiyeceklerdir. bununla birlikte saman nezlesi gibi mevsimsel alerjilerden gıda alerjilerine, ilaç alerjilerinden cilt alerjilerine kadar değişen geniş bir alerji kategorisi vardır. İyi haber şu ki, alerji için evde deneyebileceğiniz birçok doğal çözüm bulunmaktadır. İşte alerjileri hafifletebilecek ve sizi rahatlatacak doğal alerji giderici seçenekler;
1. Antienflamatuar Besinler Tüketin
Her şeyden önce, alerji ve diğer birçok sağlık problemi riskini azaltmak için antienflamatuar besinler yemeye başlayın. Besin değeri açısından zengin yiyecekler, bağışıklık sistemini onarmaya ve alerjilerle savaşabilmesi için onu dengelemeye yardımcı olur. Antienflamatuar besinler hakkında daha detaylı bilgi almak için buradaki yazıya göz atabilirsiniz. Alerjilere iyi gelen en iyi yiyeceklerden bazıları şunlardır;
- Sarımsak: Sarımsak, enfeksiyonları, virüsleri ve hatta alerjileri önlemeye yardımcı olan doğal bir antibiyotiktir.
- Limon: C vitamini ve bağışıklığı güçlendiren antioksidanlarla dolu olan limon, alerji de dahil olmak üzere çeşitli rahatsızlıklar için kullanılır.
- Yeşil yapraklı sebzeler: Ispanak, kara lahana, marul gibi yeşil yapraklı sebzeler iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan önemli vitamin, mineral ve antioksidan kaynaklarıdır.
- Probiyotik besinler: Kefir, lahana turşusu, yoğurt gibi probiyotik yiyecekler bağışıklık sağlığını destekler ve hasarlı bağırsak zarını onarmaya yardımcı olabilir. probiyotik içeren besinler ile ilgili bilgi almak için buradaki yazıyı inceleyebilirsiniz.
- Kemik suyu: Dana eti ve tavuk etinden yapılan kemik suyu, sızdıran bağırsakların tedavisini destekleyen birçok mineral ve amino asit açısından zengindir ve böylece bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olur.
- Badem: Fıstık ve fıstık ezmesine alerjisi olan kişiler için badem, sağlıklı doymamış yağ asitleri, lif, riboflavin ve magnezyum gibi mineraller ve hatta bazı antioksidanlar sağlayan güvenli ve sağlıklı bir alternatiftir.
- Glutensiz unlar: Buğday unu kullanmak yerine, glutensiz olan hindistan cevizi unu, badem unu, yulaf unu ve pirinç ununu deneyin. Gluten intoleransı (hassasiyeti) kaçınması gereken ve yiyebileceği yiyecekler hakkında bilgi almak için buradaki yazıya göz atabilirsiniz.
2. Ham Bal (Çiğ Bal)
Her gün biraz çiğ bal yemek, mevsimsel alerjileri kontrol etmeye ve sinüslere giren polenlere karşı tolerans geliştirmeye yardımcı olabilir. Çiğ balı alerjileri azaltmada bu kadar güçlü yapan nedir? Bunun bir nedeni, enfeksiyonları ve alerjileri önlediği ve bağışıklığı artırdığı bilinen arı poleni içermesidir. Bal ayrıca genel bağışıklık fonksiyonunu destekleyen ve alerjinin hafifletilmesine yardımcı olan birçok enzim içerir. Sedir balı faydaları hakkında bilgi almak için buradaki yazıyı inceleyebilirsiniz.
3. Elma Sirkesi
Özellikle kaliteli ve ev yapımı elma sirkesinin bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve mukusun parçalanmasına yardımcı olduğu düşünülmektedir. Sabahları bir bardak suya bir çay kaşığı elma sirkesi ve biraz taze limon suyu ekleyerek içmek alerji semptomlarını hafifletmenin en iyi yollarından biridir.
4. Okaliptüs Yağı
Okaliptüs yağı gibi uçucu yağlar enflamasyonu azaltarak alerjileri tetikleyebilecek zararlı bakterilerin, parazitlerin, mikroorganizmaların ve toksinlerin atılmasını sağlar. Okaliptüs yağı özellikle alerji mevsiminde çamaşırları yıkarken deterjan ile birlikte antimikrobiyal bir madde olarak kullanılır.

5. Kuersetin
Kuersetin brokoli, karnabahar gibi sebzeler, yeşil çay ve turunçgiller gibi bitkisel gıdalarda doğal olarak bulunan bir polifenol antioksidandır. Histamin salınımını stabilize eden bir biyoflavonoid olarak kabul edilir ve alerji belirtilerinin doğal olarak kontrol edilmesine yardımcı olur. Kuersetin içeren besinler ile ilgili bilgi almak için buradaki yazıyı inceleyebilirsiniz.
6. Isırgan Otu
Araştırmalar, ısırgan otu yaprağının doğal olarak histaminleri kontrol ettiğini özellikle göstermiştir. Özellikle çay olarak tüketilen ısırgan otu, alerji tedavisine yardımcı olmak için doğal bir antihistamin olarak kullanılmaktadır. Ayrıca sinüs alerjisi uzmanlarına göre zencefil, zerdeçal, civanperçemi gibi bitkiler de alerjilere bitkisel çözüm olarak kullanılabilir.
7. Sığla (Buhur) Yağı
Alerjileri tedavi etmek için başka bir güçlü esansiyel yağ ise sığla yağıdır. 2016 çalışmasının sonuçlarına göre buhur yağı, uzun süreli alerjik rinite karşı yardımcı olabilir. Sığla yağını sabit bir yağ ile (hindistan cevizi yağı gibi) seyrelterek kulak arkasında ya da göğsünüzde kullanabilir ya da havaya yayarak soluyabilirsiniz.

8. Probiyotikler
Artık güçlü bir bağışıklık sisteminin sağlıklı bir bağırsakla başladığı yaygın bir bilgi haline geldi. Bağışıklık fonksiyonunun yüzde 80’inden fazlası gastrointestinal (GI) sistemde depolanır. Probiyotikler gastrointestinal sistemde (ağızdan anüse kadar sindirim sisteminin tüm organları) yaşayan ve vücudu virüslere, alerjilere ve daha fazlasına karşı korumaya yardımcı olan faydalı bakterilerdir. Probiyotikler bağırsaktaki bakteri dengesizliğini düzeltmek ve alerjik hastalıkları düzenlemek için giderek daha fazla kullanılmaktadır.
9. Tetikleyici Etkenleri Gidermek İçin Evinizi Temizlemek
İşte toz ve koku gibi tahriş edici ve alerjiyi tetikleyici etmenlerin miktarını sınırlamak için evde yapabileceğiniz en etkili değişikliklerden bazıları şunlardır;
- Evinizde kokulu mum veya parfüm kullanmaktan kaçının.
- Hipoalerjenik güzellik ürünleri kullanın.
- Kokusuz ve boya içermeyen çamaşır deterjanlarını tercih edin.
- Ayrıca, yüksek verimli bir partikül hava (HEPA) filtresi kullanmak isteyebilirsiniz.
- Tozu temizlemek için düzenli olarak elektrikli süpürge yapın ve çarşaf, havlu ve battaniye gibi şeyleri sık sık yıkayın.
İlginizi Çekebilir
Alerjiler hafif veya orta şiddette olduğunda, genellikle çok tehdit edici değildirler ve zamanla kaybolurlar. Bununla birlikte, şiddetli alerjik reaksiyonlar tehlikeli olabilir ve tıbbi müdahale gerektirebilir. Alerji nasıl geçer merak mı ediyorsunuz? Milyonlarca insan alerji semptomlarını tedavi etmek için antihistaminik gibi diğer ilaçlara yöneliyor. Ancak alerjilere bitkisel çözüm sunan ve evde deneyebileceğiniz pek çok alerji giderici yöntem bulunduğu için ilaç kullanmanıza gerek kalmayabilir.