Başlıca kolajen kaynaklarını merak mı ediyorsunuz? Balık kolajeni kesinlikle listenin başında geliyor. Tüm hayvansal kolajen kaynaklarıyla ilişkili faydaları olsa da, balık kolajen peptitlerinin, diğer hayvan kolajenlerine kıyasla daha küçük partikül boyutlarına sahip olması nedeniyle, en iyi emilim ve biyoyararlanıma sahip olduğu bilinmektedir. Bu da onu, antioksidan güç merkezi haline getirir. Biyoyararlanım, yediğiniz herhangi bir besinin etkinliğini büyük ölçüde belirlediği için oldukça önemlidir. Balık kolajeni vücut tarafından 1.5 kata kadar daha verimli bir şekilde emilir ve sığır kolajenine göre üstün biyoyararlanıma sahiptir. Daha verimli bir şekilde emildiği ve kan dolaşımına daha hızlı girdiği için en iyi kolajen kaynağı olarak kabul edilir. Balığın kolajen içeren deri, pul gibi kısımlarını yemediğimiz için, balık kolajeni takviyesi almak en iyi seçim olabilir. Peki balık kolajeni nedir? balık kolajeni faydaları nelerdir? balık kolajeninin diğer kolajenlerden farkları, kullanımı ve çok daha fazlasını keşfetmek için okumaya devam edin.
Balık Kolajeni Nedir?
Balık kolajeni, cilt, bağ doku, eklem, kemik, kas, tendon, kan damarları, diş eti, göz, tırnak ve saç gibi yapıların gücünü ve esnekliğini korumaya yardımcı olan karmaşık bir yapısal proteindir. Balık kolajeni, insan vücudunda en bol bulunan kolajen olan tip 1 bir kolajendir. Tip 1 kolajen ise en çok güzel cilt, güçlü bağ dokuları ve sağlam kemikler için temel oluşturmasıyla bilinir. Balık kolajen peptitleri, yüksek konsantrasyonda glisin, hidroksiprolin ve prolin içeren çok spesifik amino asit bileşimlerine sahiptir. Tatlı su veya tuzlu su balıklarının pulları, derileri, kemikleri ve yüzgeçleri, balık kolajen takviyelerinin oluşturulmasında kullanılır. Kolajen takviyeleri kullanmanın faydaları hakkında bilgi almak için buradaki yazıya göz atabilirsiniz.
Balık Kolajeni Besin Değeri
Balık kolajenlerinin tam besin içeriği takviyelere göre değişiklik gösterebilir. 10 gramlık hidrolize balık kolajeni şunları içerir;
- 45 kalori
- 9.4 gram protein
- 0.07 miligram potasyum
- 0.05 miligram kalsiyum
- 0.04 miligram demir
Balık Kolajeni Faydaları
Balık kolajeni faydaları şu şekilde sıralanabilir;
1. Yaşlanma Karşıtı
Balık kolajeni cildimizin içeriği gibi tip 1 kollajen olduğundan, cilde fayda sağlayabilmesi şaşırtıcı değildir. Herhangi bir cilt yaşlanma belirtisini önlemeye ve iyileştirmeye yardımcı olan balık kolajeni, harika bir yaşlanma karşıtı gıda olarak kabul edilir. Balık kolajeni cilde faydaları bakımından benzersizdir ve daha pürüzsüz, daha iyi nem tutma, daha fazla esneklik ve derin kırışıklık oluşumunun önlenmesi gibi etkilere sahiptir.
Hidrolize balık kolajeni, insan vücudu tarafından kolayca sindirilen, emilen ve dağıtılan küçük, düşük moleküler ağırlıklı peptitlerden oluşur. Araştırmalar, hidrolize kollajenin gözle görülür yaşlanma belirtilerine karşı günlük mücadelede önemli bir silah olduğunu göstermektedir.
2. Kemik İyileşmesi ve Yenilenmesi
Balık kolajeni, vücudun kendi doğal kolajen üretimini artırma yeteneğine sahiptir. Geçmişte yapılan çalışmalar, balık derisinden elde edilen kolajen peptidlerin kemik mineral yoğunluğunu arttırarak ve osteoartrit üzerinde antienflamatuar aktivite göstererek kemik sağlığı üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabileceğini göstermiştir.
3. Yara İyileşmesi
Balık kolajeni, sıyrık, çizik veya daha ciddi yaraların daha iyi ve daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabilir. Bir yaranın iyileşme yeteneği nihayetinde yara iyileşmesi için gerekli olan kolajene dayanır, çünkü kolajen vücudun yeni doku oluşturmasına yardımcı olur. Tip 1 kolajen, dermal matriksin en bol yapısal bileşenidir, bu nedenle vücudunuzda daha fazla tip 1 kollajene sahip olmak, yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabileceği anlamına gelmektedir.
4. Protein Alımının Artması
Balık kolajeni tüketerek sadece kolajen elde etmekle kalmaz, kolajenin içerdiği her şeyi elde edersiniz. Yağ, şeker veya karbonhidrat içermeyen balık kolajeni, yüzde 97’nin üzerinde proteindir, bu da onu gezegendeki en iyi proteinli gıdalardan biri yapar. Aynı zamanda çok farklı bir amino asit profiline sahiptir. Kolajen tüketerek protein alımınızı artırabilir, egzersizlerinizi iyileştirebilir, kas kaybını önleyebilir ve egzersiz sonrası daha iyi bir iyileşme elde edebilirsiniz. Diyetinizdeki daha fazla kolajen proteini her zaman kilo yönetimine yardımcı olur.
5. Antibakteriyel Özellikler
Kanada’da 2016’da yayınlanan bir araştırma, balık kolajeninin antibakteriyel özelliklere sahip olduğunu gösterdi. Bu çalışma, balık kolajeninin, daha yaygın olarak stafilokok veya staph enfeksiyonu olarak bilinen Staphylococcus aureus’un büyümesini tamamen engellediğini buldu. Staph, genellikle ciltte veya burunda bulunan bakterilerin neden olduğu çok ciddi, oldukça bulaşıcı bir enfeksiyondur. Gelecek için, deniz kolajenleri, hem insan sağlığını hem de gıda güvenliğini iyileştirebilecek ümit verici bir antimikrobiyal peptit kaynağı gibi görünüyor.
Balık Kolajeni ve Diğer Kolajen Türleri
- Sığır kolajeni: Balık kolajeni ile sığır kolajeni arasındaki fark; balık kolajeni tip 1 kolajen, sığır kolajeni ise çoğunlukla insan vücudunda en bol bulunan türler olan tip 1 ve 3 kolajen içeriyor olmasıdır. Zengin bir glisin ve prolin kaynağıdır ve bu nedenle kreatin üretimi, kas geliştirme ve ayrıca vücudun kendi kolajenini yapmasına yardımcı olmak için faydalıdır.
- Tavuk kolajeni: Tavuk kolajeninde en bol bulunan kolajen türü, kıkırdak oluşturmak için en iyi tür olan olan tip 2’dir. Bu, özellikle yaşlanmayı geciktirici etkilere sahip olanve eklem sağlığı için faydalı olan kondroitin sülfat ve glukozamin sülfat da sağlar. Kolajen içeren takviyelerin çoğunda genellikle tip 2 kolajen sağlayan tavuk kolajeni kullanılır.
- Yumurta kabuğu zarı kolajeni: Yumurta kabuklarında ve beyazlarında bulunan yumurta kolajeni, çoğunlukla tip 1 kollajen içerir. Aynı zamanda tip 3, 4 ve 10’a sahiptir, ancak tıpkı insan vücudu gibi en fazla tip 1 kolajen içerir.
Balık Kolajeni Nasıl Kullanılır?
Balık kolajeni toz, hap, sıvı veya kapsül olarak takviye formunda mevcuttur. Kolajen hidrolize edildiğinde, protein molekülleri daha küçük moleküllere ayrılır. Hidrolize balık kolajen takviyeleri, vücudunuz tarafından daha kolay sindirilir ve emilir. Deniz kolajeni takviyesi ise hyaluronik asit ve C vitamini içerebilir, çünkü bunlar kolajenin emilimine yardımcı olurlar. Ancak balık kolajeni, deniz kolajeninden farklıdır, çünkü pek çok deniz kolajen ürünü, kabuklu deniz ürünleri ve denizanasından elde edilir. Kolajen ürünlerini daima serin ve kuru bir yerde saklayın. Günlük alınması gereken kolajen miktarı ile ilgili bilgi almak için buradaki yazıyı inceleyebilirsiniz.
Balık kolajeni ürünlerinin balık gibi kokacaklarını düşündüğünüz için satın almaktan ve kullanmaktan korkabilirsiniz. Ancak bugün piyasada tatsız ve kokusuz olan birçok balık kolajeni ürünü bulunmaktadır. Toz halindeki balık kolajenini smoothie, kahve, çay veya bir fincan sıcak suyla kolayca karıştırabilirsiniz. Hatta çorba veya soslara bile ekleyebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir
Balık Kolajeni Zararları ve Yan Etkileri
Balık kolajeninin yaygın olarak bildirilen hiçbir yan etkisi yoktur. Balık alerjiniz varsa, bu kolajen ürünlerinden kaçınmanız gerekebilir. Başka bir ilaç kullanıyorsanız veya sağlığınız ile ilgili endişeleriniz varsa, kullanmadan önce doktorunuzla konuşun.
Günümüzde oldukça popüler hale gelen kolajen hakkında birçok farklı bilgi duymuş ya da piyasadaki birçok kolajen takviyesi arasından kendinize en uygun olanını seçmek konusunda kararsızlık yaşamış olabilirsiniz. Balık kolajeni nedir? sorusunun cevabı ise, tam da sizin aradığınız yanıt olabilir. Bununla birlikte, takviye kullanmak yerine balık kolajeni faydaları elde etmenin bir başka harika yolu ise ev yapımı balık çorbası tariflerini denemektir.