Besleyici ve dengeli beslenme, sağlıklı bir hamileliğin önemli bir parçasıdır. Bu nedenle muhtemelen dünyadaki tüm anne adaylarının hamileyken öğrendikleri ilk şeylerden biri nelerin tüketilmemesi gerektiğidir. Hamilelikte yenmemesi gerekenler hakkında bilgi sahibi olmak ve güvenilir alternatifleri seçmek, hem sizin hem de bebeğinizin sağlığını güvence altına alacaktır. Bebeğiniz, tükettiğiniz tüm sağlıklı besinlerden olumlu etkilenirken, belirli yiyeceklerde bulunabilen ve hastalığa neden olabilen bakterilerden de olumsuz etkilenebilir. Bu nedenle, hamileyken ikinizi de hasta edebilecek ya da bebeğinizin büyümesini ve gelişimini olumsuz etkileyebilecek besinlerden kaçınmak ve tedbiri elden bırakmamak en iyisidir. bazı yiyecek ve içeceklerin tüketimi azaltılmalı, bazılarından ise tamamen kaçınılmalıdır. İşte hamilelikte yenmemesi gereken 11 yiyecek ve içecek.
Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler
Hamilelik vücutta birçok değişikliğe neden olur ve hamile kadınlar bu değişikliklere uyum sağlamak için beslenme alışkanlıklarını değiştirmeyi düşünmelidir. Hamilelik sırasında sağlıklı beslenmek çok önemlidir, ancak hamile kadınların tamamen kaçınması gereken bazı yiyecekler vardır. Bununla birlikte hamilelik, bazı kadınları enfeksiyona karşı daha duyarlı hale getirebilen bağışıklık sistemini de etkiler. Birçok gıda, hamilelik sırasında sorunlara neden olabilecek bakteri veya diğer bulaşıcı mikropları taşır. Endişe verici olan şey ise, sizin kendinizi hasta hissetmediğiniz durumlarda bile bu bakterilerin bir kısmı bebeğinizi etkileyebilir. Ve bebeğinizin bağışıklık sistemi henüz mikroplarla savaşacak kadar güçlü olmadığından, ciddi bir enfeksiyon veya başka sorunlar geliştirme riski altındadır.
İşte eksiksiz hamilelikte yenmemesi gerekenler listesi;
1. Yüksek civalı balık
Pek çok insan balığı iyi, temiz bir protein ve yağ asitleri gibi besin kaynağı olarak görse de, hamile bir kişinin yediği balığın türü çok önemlidir. Bazı balıklar, çok zehirli olan ve hem hamile kadınlar hem de bebekler için sorunlara neden olan cıva bakımından yüksek olma eğilimindedir. Oldukça zehirli bir element olan civa, yüksek miktarlarda sinir sisteminiz, bağışıklık sisteminiz ve böbrekleriniz için toksik olabilir. Çocuklarda daha düşük miktarlarda bile olumsuz etkilerle ciddi gelişimsel sorunlara neden olabilir. Kirli denizlerde bulunduğundan, büyük deniz balıkları yüksek miktarda civa biriktirebilir. Bu nedenle, hamileyken ve emzirirken yüksek civa içeren balıklardan kaçınmak en iyisidir.
Hamilelikte yenmemesi gereken balıklar şunlardır;
- Köpek balığı
- Kılıçbalığı
- Kral uskumru
- Kocagöz orkinos (ton balığı)
- Kiremit balığı (tile balığı)
- Turuncu imparator balığı
Bununla birlikte, tüm balıkların cıva bakımından yüksek olmadığını, yalnızca belirli türlerin yüksek olduğunu not etmek önemlidir. Gıda ve İlaç İdaresi’ne (FDA) göre hamileyken düşük seviyelerde civa içeren balıklar haftada iki ya da üç porsiyona kada yenebilir. Düşük civa içeren balıklar şunlardır;
- Sardalya
- Somon
- Ringa balığı
- Mezgit
- Konserve ton balığı
- Alabalık
- Tilapia (tatlı su çipurası)
Ayrıca suşi veya sashimi gibi tüm çiğ veya az pişmiş balıklardan kaçınılmasını önerirler. Pişmemiş balık parazitler veya zararlı bakteriler içerebilir. Tüm balıkları 145℉’ye kadar pişirin.
2. Çiğ ve az pişmiş balık ve deniz ürünleri
Suşi gibi çiğ ya da az pişmiş balıklar ve özellikle kabuklu deniz ürünleri çeşitli enfeksiyonlara neden olabilirler. Bunlar norovirüs, Vibrio, Salmonella ve Listeria gibi viral, bakteriyel ve parazitik enfeksiyonlar olabilir. Bu enfeksiyonlardan bazıları sadece sizi etkilerken, diğer enfeksiyonlar ciddi ve hatta ölümcül sonuçlarla bebeğinize geçebilir. Aslında, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, hamile kadınların özellikle Listeria ile enfekte olma olasılığı genel nüfusa göre 10 kat daha fazladır. Çiğ balıklar, kirli sularda bulunabilen bu bakterilerle enfekte olabilir. Listeria bakterileri, hamilelerde herhangi bir hastalık belirtisine neden olmasa da, bebeğe plasenta yoluyla geçebilir ve bu, erken doğum, düşük, ölü doğum ve diğer ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
3. Çiğ, az pişmiş ve işlenmiş et
Az pişmiş veya çiğ et yemek, Toxoplasma, E. coli, Listeria ve Salmonella dahil olmak üzere çeşitli bakteriyel ve parazitik enfeksiyon riskini artırır. Köfte, hamburger, kıyma, dana eti ve kümes hayvanları da dahil olmak üzere kesilmiş etler asla çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemelidir. Mutfağınızda çiğ et hazırladıktan sonra ellerinizi, bıçaklarınızı ve kesme tahtalarını iyice yıkayarak ve çiğ ya da pişmiş yiyecekler için her zaman farklı kaplar kullanarak yiyeceklerin çapraz kontaminasyonunu önleyin. Ayrıca bir anne adayı olarak, salam, jambon, sosis gibi işlenmiş şarküteri etlerin korunması için kullanılan nitrat ve nitrit gibi kimyasallar içeren gıdalardan uzak durmak isteyebilirsiniz.
4. Çiğ veya az pişmiş yumurta
Yumurtalar iyi bir protein ve besin kaynağıdır, ancak az pişmiş veya çiğ yumurtalar Salmonella bakterisi içerebilir. Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’ne göre, salmonella enfeksiyonu belirtileri tipik olarak yaklaşık bir hafta kadar sürerken, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ve çocuklarda daha ciddi sonuçlara neden olabilir. Salmonella yüksek sıcaklıklarda yaşayamaz, bu nedenle yumurtalarınızı güvenli bir şekilde tüketmek için iyice pişirdiğinizden emin olun. Hamile kadınlar, az haşlanmış yumurta (cıvık, rafadan gibi), sahanda yumurta, çırpılmış yumurta, yumurta içeren bazı salata sosları, ev yapımı mayonez ve bazı tatlılar gibi çiğ veya az pişmiş yumurta kaynaklarından kaçınarak enfeksiyonu önleyebilirler.
5. Kafein
Kafein çok hızlı emilir ve plasentaya kolayca geçer. Bebekler ve plasentaları kafeini metabolize etmek için gerekli olan ana enzime sahip olmadığından, yüksek seviyeler birikebilir. Hamilelik sırasında kafein alımının günde 200 mg ile sınırlandırılması önerilir. Bir fincan filtre kahve (200 ml) yaklaşık 90 mg kafein içerir. Kafein doğal olarak çay, çikolata ve bazı alkolsüz ve enerji içeceklerinde de bulunabilir. Hamilelik sırasında yüksek kafein alımının fetal büyümeyi kısıtladığı ve doğumda düşük yapma riskini arttırdığı gösterilmiştir. Bu nedenle önerilen maksimum güvenli sınırın (günde 200 mg) altında kalmak ve kafein alımını sınırlandırmak en iyisidir.
6. Yıkanmamış gıdalar
Hamilelikte yenmemesi gereken meyveler, yeşillikler ya da sebzelerin neler olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Ancak genel olarak, sebze ve meyveler yemek için güvenlidir ve hamilelik sırasında sağlıklı beslenmenin önemli bir parçasıdır. Ancak, yıkanmamış veya soyulmamış meyve ve sebzelerin yüzeyi çeşitli bakteri ve parazitlerle kontamine olabilir. Kontaminasyon, üretim, hasat, işleme, depolama, nakliye veya perakende satış sırasında herhangi bir zamanda meydana gelebilir. Meyve ve sebzelerde bulunabilen zararlı parazit toksoplazma bakterisidir. Henüz anne karnında iken Toksoplazma bakterisi ile enfekte olan bebeklerin çoğunda doğumda herhangi bir belirti görülmez. Bununla birlikte, körlük veya zihinsel engeller gibi semptomlar daha sonraki yaşlarda gelişebilir. Hamileyken, meyve ve sebzeleri suyla iyice yıkayarak, kabuklarını soyarak veya pişirerek enfeksiyon riskini en aza indirmek çok önemlidir. Bebeğiniz doğduktan sonra da bunu iyi bir alışkanlık olarak sürdürmeye devam edin.
7. Çiğ, pastörize edilmemiş süt ve peynirler
Pastörizasyon, potansiyel olarak zararlı bakterileri öldürmek için ısının uygulandığı bir süreçtir. Pastörizasyon, ürünlerin besin değerini değiştirmeden zararlı bakterileri öldürmenin en etkili yoludur. Bu nedenle hamilelik sırasında pastörize edilmemiş süt ve çiğ sütten yapılmış beyaz yumuşak peynir çeşitlerinden uzak durulması önerilir. Çiğ süt, pastörize edilmemiş peynir ve yumuşak olgunlaştırılmış peynirler, E. coli, Listeria ve Salmonella gibi bir dizi zararlı bakteri içerebilir. Bu enfeksiyonların hepsinin, doğmamış bir bebek için hayatı tehdit eden sorunlar geliştirebilir. Bununla birlikte pastörize sütten yapılmış tüm yumuşak beyaz peynir çeşitleri ve pastörize edilmemiş sütten yapılmış olsalar bile tulum peyniri gibi tüm sert peynirler yemek için güvenlidir. Enfeksiyon riskini en aza indirmek için sadece pastörize süt, pastörize peynir ve sert peynir çeşitleri tüketmeye çalışın.
8. Alkol
Hamileliğin hiçbir aşamasında alkol almak güvenli değildir ve gebelikte alkol tüketiminin güvenli bir düzeyi yoktur. Alkol plasentadan geçebilir ve bebek kandaki alkole maruz kalır. Bebeğin karaciğeri henüz tam olarak gelişmediği için alkol hızla parçalanamayacağı için bebeğin gelişimini etkileyebilir. Küçük bir miktar bile bebeğinizin fiziksel veya zihinsel gelişimini olumsuz etkileyebilir.
9. Sakatat
Karaciğer gibi sakatat ürünlerin tümü sizin ve bebeğiniz için iyi olan demir, B12 vitamini, A vitamini, çinko, selenyum ve bakır içerir. Bununla birlikte, hamilelik sırasında çok fazla hayvansal kaynaklı A vitamini tüketmek önerilmez. Özellikle hamileliğin ilk üç ayında yüksek dozda A vitamini içeren sakatat ya da gıda takviyesi almak, çeşitli doğum kusurlarına ve düşüklere neden olabilir.
10. İşlenmiş abur cuburlar
Hem size hem de büyümekte olan bebeğinize yardımcı olacak, yoğun besleyici gıdalar yemeye başlamak için hamilelikten daha iyi bir zaman yoktur. Protein, folat, kolin ve demir dahil olmak üzere birçok temel besin maddesine bu dönemde daha fazla miktarlarda ihtiyacınız olacak. Gebelikte sağlıklı bir yeme planı, sizin ve bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılamak için bol miktarda besin içeren, temel olarak tam gıdalardan oluşmalıdır. İşlenmiş abur cuburlar ve paketlenmiş gıdalar, genellikle besin değeri açısından düşük, kalori, şeker, ilave yağlar ve gıda katkı maddeleri açısından yüksektir. Hamilelik sırasında bir miktar kilo alımı gerekli olsa da, aşırı kilo alımı birçok komplikasyon ve hastalıkla ilişkilendirilmiştir. Bunlar, artan gebelik diyabeti riskinin yanı sıra çeşitli doğum komplikasyonlarını da içerir. Protein, sebze ve meyveler, sağlıklı yağlar ve tam tahıllar, baklagiller ve nişastalı sebzeler gibi lif bakımından zengin karbonhidratlara odaklanan yemeklere ve sağlıklı atıştırmalıklara tüketmeye çalışın.
İlginizi Çekebilir
Hamileyken beslenmede bazı kısıtlamalar olsa da bu kısıtlamalar hem kadın hem de çocuk sağlığının korunmasına yardımcı olur. Çoğu yiyecek ve içeceğin tadını çıkarmak tamamen güvenli olsa da, hamileyken yenmemesi gerekenler ya da sınırlandırılması gerekenler hakkında da bilgi sahibi olmak çok önemlidir. Hamilelik vücutta pek çok değişikliğe neden olduğundan, doktorlar kişiye özel diyet seçenekleri önerebilir.