Magnezyum, kas ve sinir fonksiyonu, kan şekeri seviyeleri ve kan basıncı dahil olmak üzere birçok vücut sürecini düzenlemek için hayati bir besindir. Fasulye, kuruyemiş, çekirdek ve bitter çikolata gibi yiyecekleri her yediğinizde bir miktar mikro besin alırsınız. Ancak magnezyum hassas bir mineraldir. Yiyecekler işlendiğinde azalabilir; bu, özellikle çok fazla işlenmiş yiyecek yiyorsanız vücudun yeterli miktarda alamayacağı anlamına gelir. Magnezyum takviyeleri vücudunuzun magnezyum depolarını artırmaya yardımcı olabilir. Besin takviyelerinde kullanılan magnezyumun birçok türü vardır. Genel sağlığı destekleyebilecek bu mineralin yüksek oranda biyoyararlanımı olan bir formu magnezyum glisinattır. Bu yazımızda magnezyum glisinat faydaları ve sağlığınız için doğru bir seçim olup olmadığını ele alacağız.
Magnezyum Glisinat Faydaları
Magnezyum glisinat, magnezyum diglisinat ve magnezyum bisglisinat olarak da bilinir. Magnezyum, fasulye, tohum ve sebze gibi yiyeceklerde bulunan bir mineraldir. Dengeli bir diyetle magnezyum ihtiyacınızı karşılamak mümkündür. Bazı kişiler günlük ihtiyaçlarını karşılamak için magnezyum takviyesine ihtiyaç duyarlar.
Magnezyum glisinat faydaları şu şekilde sıralanabilir;
1. Stresi ve Kaygıyı Giderebilir
Magnezyum, vücudun stres tepkisinde önemli bir rol oynar. Bu mineralin kandaki düşük seviyeleri stres ve kaygı semptomlarını kötüleştirebilir. Araştırmalar, magnezyum glisinat almanın kaygı semptomlarını azaltabileceğini göstermiştir. Magnezyum takviyelerinin fibromiyalji gibi belirli sağlık sorunları olan kişilerde stres seviyelerini azaltmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir.
2. Kalp Hastalığı Riskini Azaltır
Magnezyum, kalp sağlığını etkileyenler de dahil olmak üzere vücuttaki en az 300 biyokimyasal reaksiyon için önemli bir mineraldir. Araştırmalar, magnezyumun kalp ritmini düzenlemek için kalp kasının işlevini iyileştirebileceğini göstermiştir. Bu, aritmiyi veya kalbin çok hızlı veya çok yavaş atmasını önlemeye yardımcı olabilir.
3. Kan Şekerini Yönetebilir
Kandaki magnezyum seviyesinin düşük olması vücudun kan şekerini yönetme yeteneğini olumsuz yönde etkileyebilir. Diyabet hastaları gibi yüksek kan şekeri olan kişilerin düşük magnezyum geliştirme olasılığı daha yüksektir. Sık sık idrara çıkma ve belirli ilaçları alma yoluyla magnezyum kaybedebilirsiniz. Magnezyum glisinat gibi bir magnezyum takviyesi almak, yüksek kan şekeri olan kişilerde kan şekeri ve magnezyum seviyelerini iyileştirebilir. Araştırmalar, magnezyum takviyelerinin açlık kan şekeri seviyelerini önemli ölçüde azalttığını ve insülin duyarlılığını iyileştirdiğini göstermiştir.
4. Uykuyu İyileştirebilir
Uyku sorunlarınız varsa magnezyum glisinat takviyesi sağlıklı yaşam rutininize yardımcı olabilir. Magnezyum, gama-aminobütirik asit (GABA) reseptörlerine bağlanır ve aktivitesini artırır. GABA, uykuyu destekleyen bir nörotransmitterdir. Araştırmalar, magnezyum glisinatın uyku bozukluğu olan kişilerde uyku kalitesini iyileştirebileceğini göstermiştir. Magnezyum glisinat takviyeleri magnezyum seviyelerini korumaya ve dinlendirici uykuyu desteklemeye yardımcı olabilir.
5. Kan Basıncını Düşürebilir
Sağlıklı kan basıncı için optimum magnezyum seviyelerini korumak esastır. Magnezyum nitrik oksit salınımını destekler. Bu sinyal molekülü kan damarlarını gevşetmeye ve kan basıncını korumaya yardımcı olur. Yapılan araştırmalar, magnezyum takviyesi alan diyabetli kişilerin sistolik (büyük tansiyon) ve diastolik (küçük tansiyon) kan basıncında önemli düşüşler olduğunu göstermektedir.
6. Kemik Sağlığını Destekleyebilir
Magnezyum kemik sağlığı için gerekli bir mineraldir. Kemiklerin oluşumuna yardımcı olur ve kemik mineral yoğunluğunu artırır, bunların ikisi de osteoporozu önleyebilir. Araştırmalar, magnezyumun ayrıca kandaki kalsiyum ve D vitamini seviyelerini düzenleyebildiğini göstermiştir. Bu besinlerin her ikisi de kemik sağlığı için gereklidir.
7. Depresyonu Tedavi Edebilir
Magnezyum glisinat bazı kişilerde depresyon semptomlarını azaltmaya da yardımcı olabilir. Konu ile ilgili daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da, yapılan bazı çalışmalarda antidepresan ilaçlarla birlikte magnezyum kullanan kişilerde depresyon semptomlarında azalmalar olduğu bildirilmiştir.
Magnezyum Glisinat Riskleri
Magnezyum glisinat, diğer magnezyum formlarına kıyasla gastrointestinal sıkıntı gibi yan etkilere neden olma olasılığı daha düşüktür. Herhangi bir magnezyum türünün yüksek dozda alınması karın ağrısı, ishal ve mide bulantısı gibi semptomlara yol açabilir. Magnezyum glisinat gibi magnezyum takviyeleri önerilen dozlarda güvenlidir. Bu takviyeler doğru kullanıldığında önemli yan etkilere yol açmaz. Ancak magnezyum glisinat bazı ilaçların emilimini azaltabilir ya da bunlarla etkileşime girebilir. Magnezyum glisinatı almadan önce bir sağlık uzmanıyla görüşmeniz iyi bir fikirdir.
Nasıl kullanılır?
Magnezyum glisinat da dahil olmak üzere magnezyum takviyeleri, yiyecekle veya yiyeceksiz alınabilir. Bunları günün veya gecenin herhangi bir saatinde alabilirsiniz. Bazı insanlar dinlendirici bir uykuyu desteklemek için yatmadan önce magnezyum glisinat alırlar. Magnezyum glisinat ayrıca gün boyunca tek doz veya birden fazla doz halinde alınabilir. Takviye, kapsül, sıvı ve çiğnenebilir formda mevcuttur. İhtiyaçlarınıza göre doğru türü seçmek önemlidir.
Yetişkinlerin, yaşlarına ve cinsiyetlerine bağlı olarak günde 310 ila 420 mg magnezyuma ihtiyacı vardır. Bu öneri, doğal olarak gıda ve takviyelerde bulunan magnezyum dahil olmak üzere toplam diyet alımı içindir. Tolere edilebilir üst alım miktarı (UL), zarar vermesi muhtemel olmayan bir besinin maksimum günlük alımıdır. Bu miktar günde 350 mg magnezyum olarak belirlenmiştir. Bu seviyenin yalnızca takviye magnezyum için geçerli olduğunu unutmayın.
Peki magnezyum glisinat çok fazla fazla alınırsa ne olur? Magnezyum glisinat güvenli kabul edilir ve uygun şekilde kullanıldığında ciddi yan etkilere yol açmaz. Çok yüksek dozlarda magnezyum almak mide bulantısı, mide krampları ve ishal gibi yan etkilere neden olabilir. Nadirdir, ancak aşırı yüksek dozda takviye magnezyum almak magnezyum toksisitesine yol açabilir. Bu nedenle kullanabileceğiniz magnezyum türü ve dozu ile ilgili sağlık uzmanınız ile görüşmeniz doğru bir tercih olacaktır.
İlginizi Çekebilir
Magnezyum glisinat, sağlığa çeşitli şekillerde fayda sağlayabilecek emilebilir bir magnezyum formudur. Magnezyum glisinat faydaları arasında kaygı ve depresyon semptomlarını hafifletme, uykuyu iyileştirme ve kan şekerini düzenleme yer alır. Magnezyum glisinat takviyeleri, magnezyumun yüksek oranda biyoyararlanımı olan bir biçimidir. Biyoyararlanım, takviyeyi aldığınızda vücudun ne kadarını emdiğini ve kullandığını ifade eder. Magnezyum glisinat almak istiyorsanız güvenilir bir firmanın yüksek kaliteli ürününü seçmek en iyisidir. Bir takviyeye başlamadan önce bir sağlık uzmanıyla görüşmeyi ve güvenli dozaj önerilerine dikkat etmeyi unutmayın.