Son yıllarda insan sağlığı için giderek popülerlik kazanan bir bileşik olan nitrik oksit’in, 1992 yılında “yılın molekülü” seçildiği biliyor muydunuz? Nitrik oksit, vücudumuzda üretilen ve sağlığın birçok yönünü etkileyen hayati bir moleküldür. Nitrik oksit, kan basıncını düşürmeye, kan akışını iyileştirmeye ve egzersiz performansını arttırmaya yardımcı olmak gibi vücudumuzda önemli rollere sahiptir. Aslında yiyecekler ve takviyeler nitrik oksit içermez, ancak vücudunuzun nitrik oksit üretmesine yardımcı olabilecek nitratlar ve L-arginin gibi bileşikler içerir. Günümüzde, nitrik oksit seviyelerini yükselten takviyeler çok popülerdir. Ancak takviyeler tek seçenek değildir. Nitrik oksit içeren besinler yemek, bu önemli molekülün seviyelerini doğal olarak artırmanın en iyi ve en etkili yollarından biridir. İşte nitrik oksit seviyenizi artıracak en iyi besinler ve fazlası yazımızda.
Nitrik Oksit İçeren Besinler
Nitrik oksit, normal vücut işleyişinin temel bir parçasıdır ve birçok önemli rol oynar. Kalp sağlığı, bağışıklık fonksiyonu, hormon salınımı, kan akışı, kas sağlığı ve erektil disfonksiyon (sertleşme bozukluğu) gibi çeşitli sağlık yararları sağlayabilir. İnsan vücudunun hemen hemen her hücresi tarafından üretilir. Vücudunuz yiyeceklerdeki farklı bileşikleri nitrik okside dönüştürme konusunda inanılmaz bir yeteneğe sahiptir. Yiyeceklerdeki nitratlar, L-sitrülin ve L-arjinin gibi bileşikler vücudunuzun nitrik oksit üretmesine yardımcı olabilir.
Her ne kadar günümüzde insanların çoğu nitrik oksit içeren ilaçlar ve takviyeler tercih etse de, doğal nitrik oksit içeren çeşitli gıdaları beslenmenize dahil etmek en güvenli olanıdır. Peki nitrik oksit en çok hangi besinlerde bulunur? İşte nitrik oksit içeren besinler şunlardır;
1. Pancar
Pancar, vücudunuzun nitrik okside dönüştürebileceği besin nitratları açısından zengindir. Yapılan bir çalışmada, pancar suyu içen kişilerde nitrik oksit seviyelerinde %21’lik bir artış görüldü ve bu da solunum sağlığını desteklemeye yardımcı oldu. Zengin besin nitratları içeriği sayesinde pancarlar, düşünme yeteneğini ve egzersiz performansını geliştirme ve daha kan basıncı seviyelerini düşürme de dahil olmak üzere bir dizi sağlık yararıyla ilişkilendirilmiştir. Bazı sporcular pancar tozunu spor takviyesi olarak kullanır. Pancar tozu veya suyunun atletik performansı arttırmaya, dayanıklılığı iyileştirmeye ve egzersiz sonrası iyileşmeye de yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar vardır.
2. Sarımsak
Sarımsak, amino asit L-arjinini nitrik okside dönüştürmeye yardımcı olan enzim olan nitrik oksit sentazı aktive ederek nitrik oksit seviyelerini artırabilir. Hem insan hem de hayvan çalışmaları, sarımsağın nitrik oksit seviyelerini artırma yeteneğinin sağlık açısından faydalı olabileceğini ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceğini ve egzersiz toleransını iyileştirebileceğini göstermektedir.
3. Et
Kırmızı et, tavuk ve hindi gibi kümes hayvanları ve deniz ürünleri, vücuttaki nitrik oksidi korumaya yardımcı olduğuna inanılan önemli bir bileşik olan koenzim Q10’in (CoQ10) mükemmel kaynaklarıdır. Çalışmalar, beslenmenizde yeterli CoQ10 almanın yalnızca nitrik oksidi korumakla kalmayıp aynı zamanda egzersiz performansını iyileştirmeye ve kalp sağlığını desteklemeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Salam, sosis ve sosisli sandviç gibi işlenmiş etler yerine taze et ürünleri seçmeniz önerilir.
4. Bitter Çikolata
Bitter çikolata, güçlü sağlık yararları içeren flavonoidlerle doludur. Özellikle, araştırmalar, kakaoda bulunan flavonoidlerin vücudunuzda kalp sağlığını desteklemek ve hücreleri oksidatif hasara karşı korumak için optimum nitrik oksit seviyelerinin oluşturulmasına yardımcı olabileceğini göstermektedir. Nitrik oksit arttırıcı flavonoidlerin zengin içeriği nedeniyle, kan akışının iyileştirilmesi ve kan basıncının düşmesiyle ilişkilendirilmiştir.
5. Yeşil Yapraklı Sebzeler
Ispanak, roka, kara lahana ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler, vücudunuzun nitrik okside dönüştürdüğü nitratlarla doludur. Yeşil yapraklı sebzeler gibi nitrat açısından zengin yiyeceklerin düzenli tüketimi, kanınızda ve dokularınızda yeterli nitrik oksit seviyelerinin korunmasına yardımcı olabilir. Aslında, yapraklı yeşillikler günlük ortalama nitrat alımının yaklaşık %80’ini oluşturur ve bu da onları nitrik oksit üretiminde öncü yapar.
6. Turunçgiller
Portakal, limon ve greyfurt gibi turunçgiller, sağlıkta merkezi bir rol oynayan önemli bir bileşik olan C vitamininin mükemmel kaynaklarıdır. C vitamini, biyoyararlanımını artırarak ve vücudunuzdaki emilimini en üst düzeye çıkararak nitrik oksit seviyelerini artırabilir. C vitamini ayrıca nitrik oksit üretimi için gereken enzim olan nitrik oksit sentaz seviyelerini de artırabilir.
7. Nar
Nar gibi kırmızı meyveler en iyi nitrik oksit kaynakları arasında yer alırlar. Nar, hücrelerinizi hasara karşı koruyabilen ve nitrik oksit içeren güçlü antioksidanlarla doludur. Polifenoller açısından zengin olan nar ve nar suyu nitrik oksidin vücudumuzda daha fazla bulunmasına yardımcı olur. Son araştırmalar, antioksidan açısından zengin narın kan akışını iyileştirebileceğini ve bunun özellikle yüksek tansiyonu tedavi etmek için faydalı olabileceğini bulmuştur.
8. Kuruyemişler
Ceviz ve badem gibi kuruyemişler, nitrik oksit üretiminde rol oynayan bir amino asit türü olan arjinin açısından zengindir. Bazı araştırmalar, diyetinize kuruyemiş ve tohum gibi yiyecekler dahil etmenin vücudunuzdaki nitrik oksit seviyelerini artırmaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Arginin içeriği sayesinde, düzenli olarak kuruyemiş ve tohum yemek daha düşük kan basıncı, gelişmiş düşünme yeteneği ve artan dayanıklılıkla ilişkilendirilmiştir.
9. Karpuz
Karpuz, vücudunuzun önce arginine ve sonra nitrik okside dönüştürdüğü bir amino asit olan sitrülinin en iyi kaynaklarından biridir. Çalışmalar karpuz yemenin, nitrik oksit seviyelerini artırmanın yanında egzersiz performansını iyileştirebileceğini, kan basıncını düşürebileceğini ve kan akışını artırabileceğini göstermektedir. Karpuz ayrıca sperm kalitesini iyileştirmeye ve erektil disfonksiyonu (sertleşme bozukluğu) tedavi etmeye yardımcı olabilir.
10. Üzüm
Polifenol antioksidanlar açısından zengin besinler vücudumuzun nitrik oksit üretmesine ve emilimini ve kullanımını iyileştirmesine yardımcı olabilir. Üzüm polifenol içerir, bu nedenle iyi bir seçimdir. Çalışmalar polifenollerin nitrik oksit salınımını düzenlemeye ve vücudun ihtiyaç duyduğu şekilde kullanımına yardımcı olduğunu göstermektedir. Yeşil üzümlerden daha fazla polifenol içeren kırmızı veya mor üzümleri seçin.
İlginizi Çekebilir
Meyve, sebze ve kuruyemiş gibi yiyecekler yiyerek vücudunuzun nitrik oksit üretimini artırabilirsiniz. Bu özellikle yüksek tansiyonunuz varsa önemlidir, çünkü nitrik oksit kan akışını iyileştirmeye yardımcı olur. Nitrik oksit ayrıca sporcular için de iyidir, çünkü sporda dayanıklılığı artırabilir. Nitrik oksit içeren besinler yemenin veya takviyeler almanın yanı sıra, egzersiz yoluyla nitrik oksit seviyelerini artırmaya yardımcı olabilirsiniz. Fiziksel aktivite, vücudunuzun doğal olarak nitrik oksit üretme yeteneğini artırır.