Arjinin (L-arjinin veya L-arginine) bir amino asit türüdür ve bildiğimiz gibi amino asitler proteinlerin “yapı taşlarıdır”. Arjinin, vücudun doğal olarak maddeyi kendi kendine ürettiği anlamına gelen esansiyel yani temel olmayan bir amino asittir. Vücut bunu, başka bir amino asit olan L-sitrülini böbreklerde L-arjinine dönüştürerek yapar. Arjinin ayrıca et, balık, yumurta, süt ürünleri, kuruyemişler ve tohumlar gibi protein açısından zengin yiyeceklerde doğal olarak bulunur. Ayrıca toz, sıvı, kapsül ve tablet gibi çeşitli formlarda bir takviye olarak da mevcuttur. Arjininin vücudunuzda çok sayıda kritik rolü olduğundan, bu amino asitteki bir eksiklik hücresel ve organ fonksiyonlarını bozabilir ve ciddi olumsuz sağlık sorunlarına yol açabilir. Arjinin faydaları, kullanımı, riskleri ve daha fazlası hakkında bilgi edinmek için okumaya devam edin.
Arjinin Faydaları
Arjinin, vücudun kas inşa etmek ve yaraları iyileştirmek için ihtiyaç duyduğu amino asitlerden biridir. Vücut L-arjinini üretebilir, ancak insanlar bunu beslenme yoluyla da alabilirler. Ayrıca,arjinin glutamat, prolin ve kreatin dahil olmak üzere diğer amino asitlerin öncüsü olarak hareket eder ve bağışıklık sisteminizin sağlığı ve işleyişi için gereklidir. Arjinin birçok işlev için son derece önemlidir, ancak özellikle yaşlandıkça genellikle düşük miktarlarda bulunur. Bu nedenle beslenme ya da takviye yoluyla desteklenmesi gerekebilir.
Araştırmalar, L-arjininin takviye olarak kullanıldığında çeşitli potansiyel faydalar sağlayabileceğini göstermiştir. arjinin faydaları şu şekilde sıralanabilir;
1. Kalp Sağlığını İyileştirir
Araştırmalar, arjininin iltihabı azaltmada ve kardiyovasküler sistemin sağlığını iyileştirmede faydalı olduğunu göstermektedir. Arjinin yüksek tansiyonu önlemeye, kan akışını iyileştirmeye, kolesterol ve trigliserit seviyelerini düşürmeye yardımcı olur. Ve son olarak, arjinin düşük dayanıklılığa, dolaşım sorunlarına ve kalp hastalığı geçmişine sahip kişilerde egzersiz performansını güvenli bir şekilde iyileştirme yeteneğine sahiptir.
2. Sağlıklı Kan Basıncını Destekler
Arjinin vücutta, kan akışını iyileştirmek için kan damarlarını genişleten bir molekül olan nitrik okside dönüştürülür. Bu, kan basıncı seviyelerini düşürmeye ve sağlıklı dolaşımı korumaya yardımcı olabilir. Ayrıca Araştırmalar, arjininin yüksek tansiyonu olan veya olmayan kişilerde sistolik ve diyastolik kan basıncını azaltabileceğini göstermiştir.
3. Yaşlanmanın Etkileri İle Savaşır
Kalp sağlığının ötesinde, arjinin faydaları arasında en önemlisi, hastalığa neden olan iltihapla savaşmak ve bağışıklık fonksiyonunu artırmaktır. antioksidan yetenekleri sayesinde serbest radikal hasarı ile savaşır. Genellikle C vitamini ve omega-3 balık yağı takviyeleri gibi antioksidanlarla birlikte kullanılır, yaşlanma sürecini yavaşlatmaya ve birçok kronik hastalığı önlemeye yardımcı olur.
4. Egzersiz Performansını Artırabilir
Arjininin kan akışını etkili bir şekilde iyileştirdiği bilinmektedir, bu da besin ve oksijenin kas ve eklem dokularına taşınmasına yardımcı olduğu anlamına gelir. Bu, L-arjinin yardımıyla, muhtemelen daha yüksek yoğunlukta ve daha az ağrıyla egzersizin birçok faydasından daha fazla yararlanabileceğiniz anlamına gelir. Arjinin, çalışan iskelet kaslarına kan, oksijen ve diğer besinleri ulaştırmaya yardımcı olduğundan, amino asidin egzersiz performansını iyileştirmesi mümkündür. L-arginine ayrıca laktat ve amonyak gibi maddelerin vücuttan atılmasını hızlandırmaya yardımcı olur ve bu da fiziksel aktivite sırasında yorgunluğa yol açabilir. Ayrıca, L-arjinin, yüksek yoğunluklu egzersiz sırasında kaslara yakıt sağlayan başka bir amino asit olan kreatinin oluşumuna yardımcı olur.daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmak ile birlikte, arjininin vücut geliştirme, egzersiz performansı ve kas kütlesi oluşturmaya yardımcı olabileceğine dair kanıtlar da bulunmaktadır.
5. Bağışıklığı Güçlendirir
Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, arjinin bağışıklık güçlendirici etkilere sahiptir. Bağışıklık sisteminin koruyucu lenfositleri ve T hücreleri vücudu savunmak için arjinine bağımlıdır ve arjininin kan dolaşımındaki düşük seviyeleri bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Arjinin, enfeksiyon riskini azaltmak (özellikle solunum yolu enfeksiyonları veya akciğer sorunları), yara iyileşmesini hızlandırmak ve hastalık veya ameliyattan sonra iyileşme süresini kısaltmak için omega-3 balık yağları ve diğer takviyelerle birlikte kullanılır.
Bazen yaraları tedavi etmek için kullanılan topikal merhemlerde arjinin bulunabilir. Kanın daha serbestçe akmasına yardımcı olur, ağrı ve şişlikle savaşabilir, ciltte kolajen sentezi için önemli olan L-prolin oluşturur ve antioksidan aktivitesini artırır.
6. Cinsel Sağlığı Destekler
Çalışmalar arjininin kan dolaşımını arttırmanın yanı sıra uygun hücre çoğalması sürecinde de yer aldığını göstermiştir. Bu, arjininin erkekler için faydalarının hem sperm üretimini hem de hareketliliğini iyileştirmeyi destekleyebileceği anlamına gelir. L-arjinin, özellikle diğer sertleşme bozukluğu ilaçlarıyla birlikte kullanıldığında cinsel işlevi artırmaya yardımcı olabilir. Arjinin nitrik okside dönüştürüldüğünde, kan akışını teşvik etmeye, vücuda daha fazla oksijen getirmeye ve düz kas gevşemesine yardımcı olabilir. Kandaki düşük nitrik oksit seviyelerine sahip kişilerin erektil disfonksiyon (sertleşme bozukluğu) ve doğurganlık sorunları yaşama olasılığı daha yüksektir. Her erkek için etkili olmasa da araştırmalar, erkek kısırlığı vakalarının önemli bir yüzdesinin antioksidanlar veya antienflamatuarlarla birlikte L-arjinin takviyeleriyle tedavi edilebileceğini göstermektedir.
Arjinin Zararları
Doğal bir amino asit olduğu düşünüldüğünde, genellikle güvenli olmasına rağmen, arjininin farkında olunması gereken bazı olası yan etkileri de vardır. L-arjininin kısa süreli kullanımı genellikle güvenlidir ve takviye formunda alındığında iyi tolere edilir. Ancak, şişkinlik, karın ağrısı, bulantı ve ishal gibi gastrointestinal yan etkilere neden olabilir.
Güvenli olup olmadığını bilmek için yeterli araştırma olmadığından hamile ve emziren kişilerin takviye kullanmadan önce doktorları ile görüşme gerekmektedir. Ayrıca arjinin bazı ilaçlarla, takviyelerle ya da bitkisel ürünlerle etkileşime girebildiği için takviye kullanmadan önce bir sağlık uzmanı ile görüşebilirsiniz.
Arjinin her gün içilir mi? Doğal gıda kaynaklarından tüketmek zararlı değildir ancak günlük yüksek dozlar, özellikle başka ilaçlar veya bir dizi takviye alıyorsanız durumunuzu daha da karmaşık hale getirebilir.
Arjinin Nasıl Kullanılır?
Mümkün olduğunca besinleri doğal gıda kaynaklarından almak her zaman en iyisi olsa da, arjinin ayrıca takviye olarak da mevcuttur. Çoğu araştırma, L-arjinin takviyelerinin günde 9 grama kadar dozlarda iyi tolere edildiğini göstermektedir. Ancak, L-arjinin takviyelerinin 18 aya kadar günlük 1,5 ila 24 g arasında değişen oral dozlarda alınmasının güvenli olduğu gösterilmiştir. Ayrıca, ürünün etiketinde verilen dozaj talimatlarını da takip edebilirsiniz. Optimum dozlar yaşa, belirli koşullara ve takviyenin nedenine göre değişebilir. Sizin için hangi miktarda arjinin takviyesinin en iyi olabileceğini görüşmek için sağlık uzmanı ile görüşün.
L-arjinin dozları, tedavi etmek için kullanıldığı şeye bağlı olarak büyük ölçüde değişir. L-arginine günde kaç kez kullanılır? Diğer tek amino asitler gibi, maksimum emilim için arjininin öğünler arasında alınması önerilir.
Arjinin İçeren Besinler
Herkes kendi başına bir miktar L-arjinin üretir, ancak ne kadar ürettiği yaşınız, sağlık durumunuz, cinsiyetiniz, diyet kaliteniz ve genetiğiniz gibi faktörlere bağlıdır.
Arjinin seviyelerinin düşük olmasının bazı nedenleri şunlardır:
- tam protein kaynakları açısından düşük bir diyet uygulamak
- proteini metabolize etmeyi zorlaştıran zayıf sindirim sağlığına sahip olmak
- serbest radikallerin neden olduğu yüksek oksidatif stres seviyeleri (diyet, stres veya kirlilik nedeniyle)
- sigara içmek
- genetik faktörler
Arjinin en çok hangi besinlerde bulunur? Esasen, protein açısından zengin olan herhangi bir yiyecek bir miktar L-arjinin sağlar, ancak daha yoğun protein kaynakları en iyisidir.
Arjinin açısından zengin olan yiyeceklerden bazıları şunlardır;
- yumurta
- kefir
- süt ürünleri
- dana eti
- tavuk eti
- Karaciğer ve sakatatlar
- balık
- Susam tohumları
- Kabak çekirdeği
- Ayçiçeği çekirdeği
- Deniz yosunu
- Spirulina
- Brezilya fındığı
- Ceviz
- Badem
- Hindistan cevizi
İlginizi Çekebilir
Arjinin, vücudun doğal olarak ürettiği bir amino asittir, ancak protein açısından zengin yiyeceklerde ve takviyelerde de bulunur. Bazı araştırmalar, L-arjinin takviyesinin kan basıncını, glikoz seviyelerini ve erektil disfonksiyonu yönetmek ve atletik performansı iyileştirmek gibi olası faydalar sağlayabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte uzmanlar arjinin faydaları hakkında daha fazla bilgi elde edebilmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu konusunda hemfikirdir. Diğer tüm takviyelerde olduğu gibi yeni bir takviyeye başlamadan önce doktorunuzla görüşün.