Çevresel ve endüstriyel faktörler, yediğiniz yiyecekler ve soluduğunuz hava dahil olmak üzere, sizi her gün yüksek düzeyde ağır metallere maruz bırakır. Çinko, bakır ve demir gibi bazı ağır metallerin küçük miktarları vücut için gereklidir, ancak fazla miktarlarda maruz kalmak yaygın bir sağlık sorunu olan ağır metal zehirlenmesine yol açabilir. Ağır metal zehirlenmesi teşhisi için saç, idrar ve kan örnekleri ile yapılan ağır metal testi artık yaygın olarak mevcuttur. Bununla birlikte, beslenme ve yaşam tarzı değişikliklerinin çoğu bağışıklık sistemi, bağırsak, karaciğer sağlığı ve daha fazlası için faydalı olacaktır. Ağır metal detoksunun birincil amacı, birikmiş ağır metalleri beyninizden ve sinir sisteminizden uzaklaştırmaktır. Peki ağır metal detoksu nasıl yapılır? İşte vücuttan toksinlerin uzaklaştırılmasına yardımcı olan yöntemler ve daha fazlası yazımızda.
Ağır Metal Detoksu Nasıl Yapılır?
Günümüzde ağır metal zehirlenmesi önemli bir sağlık sorunu olarak kabul edilmektedir. Ağır metal zehirlenmesi belirtileri hakkında bilgi almak için buradaki yazıya göz atabilirsiniz.
Her şeyden önce, genel sağlığınızı iyileştirmek için atacağınız ilk adım beslenme tarzınızı değiştirmek olmalıdır. Ağır metal detoksu yapmanın faydaları ise şu şekilde sıralanabilir;
- Serbest radikal hasarı ve oksidatif stres seviyelerinde azalma
- Enerji seviyelerinde iyileştirmeler
- Gelişmiş bağışıklık ve bağırsak sağlığı
- Daha iyi sindirim işlevi
- Zihinsel performanstaki gelişmeler (dikkat, hafıza, öğrenme vb.)
- Geliştirilmiş cilt sağlığı
- Bilişsel bozukluklara ve otoimmün hastalıklara karşı daha iyi koruma
1. Vücuttan Ağır Metallerin Atılmasına Yardımcı Olabilecek Besinler Tüketin
Ağır metal detoksu yaparken yenecek yiyecekler şunları içerir;
- Yeşil yapraklı sebzeler: Yeşil sebzeler, en güçlü ağır metal detoks gıdalardan bazılarıdır. Her gün kara lahana, pazı, karahindiba yeşillikleri, hardal yeşillikleri, roka, ıspanak ve pancar yeşillikleri gibi sebzeler tüketmeye çalışın.
- Otlar ve baharatlar: Fesleğen, maydanoz, kekik, biberiye, zencefil, zerdeçal, tarçın ve kişniş gibi antienflamatuar, antioksidan otlar ve baharatlar ağır metallerin uzaklaştırılmasına yardımcı olabilir. Kişniş (diğer yeşil otlar ve bitkilerle birlikte) detoksifikasyon için en iyi bitkilerden biridir ve vücutta cıva ve kurşun gibi ağır metallerin birikmesini azaltmaya yardımcı olabilir. Taze sıkılmış yeşil sebze suyunuza kişniş ve maydanoz gibi otlar eklemeyi deneyin.
- C vitamini yönünden zengin besinler: C vitamini yönünden zengin meyve ve sebzeler, bir antioksidan görevi görerek ağır metal toksisitesinin neden olduğu hasarı azaltabilir. Yüksek C vitamini içeren yiyecekler arasında portakal veya greyfurt gibi turunçgiller, ıspanak ve lahana gibi yapraklı yeşillikler, çilek, kivi gibi meyveler ve brokoli gibi sebzeler bulunur.
- Sarımsak ve soğan: Bu sebzeler, karaciğerinizin kendisini kurşun ve arsenik gibi ağır metallerden arındırmasına yardımcı olan kükürt içerir.
- Su: Susuz kalmamak ve toksinlerin atılmasına yardımcı olmak için gün içerisinde yeteri kadar su veya sebze suyu için.
- Keten tohumu ve chia tohumu: Bunlar, kolonun detoksifikasyonuna yardımcı olabilecek ve iltihaplanmayı azaltabilecek omega-3 yağları ve lifleri içerir.
- Kemik suyu: Kemik suyu önemli mineral ve glutatyon sağlayarak karaciğer sağlığını destekler. Ayrıca organları güçlendirmeye yardımcı olan amino asitler içerir.
2. Kaçınılması Gereken Yiyecekler
Ağır metal detoksu yaparken kaçınılması gereken yiyecekler şunlardır;
- Çiftlik balıkları: Bu balıklar, oldukça toksik olan ağır metaller içerebilir. Haftada birkaç kez balık yemeye devam edebilirsiniz, ancak düşük civa içeren daha iyi seçimler yapın ve ideal olarak güvendiğiniz yerel bir balıkçıdan doğadan yakalanmış balık satın alın.
- Organik olmayan yiyecekler: Bu yiyecekler, semptomları daha da kötüleştiren kimyasallara maruziyeti artırır. Örneğin; genellikle arsenik içerebileceğinden dolayı pirinç gibi ürünlerin tüketimini sınırlamanız gerekebilir.
- Katkı maddeli gıdalar: Katkı maddeleri, toksisite semptomlarını şiddetlendirebilir ve vücudunuzun detoksifikasyon yeteneğini azaltabilir.
- Alkol: Çok fazla alkol vücut için toksiktir ve karaciğerinizin diğer toksinleri işlemesini zorlaştırabilir.
3. Gıda Takviyelerinden Faydalanın
Ağır metal zehirlenmesinin üstesinden gelmenize yardımcı olabilecek takviyeler şunları içerir;
- Chlorella: Chlorella, ağır metalleri, özellikle kurşun ve civayı gidermek için doğal bir şelatör (ağır metallere bağlanan madde) görevi gören yeşil bir alg türüdür. Harika bir klorofil kaynağıdır ve diğer metallerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Chlorella faydaları ile ilgili bilgi almak için buradaki yazıyı inceleyebilirsiniz.
- C Vitamini: Serbest radikalleri azaltmaya yardımcı olmak için bir antioksidan görevi görür.
- Deve Dikeni: Karaciğeri detoksifiye etmek için en popüler bitkilerden biridir. Deve dikeni hakkında daha detaylı bilgi almak için buradaki yazıya göz atabilirsiniz.
- Probiyotikler: Bağırsakların detoksifikasyonunu iyileştirmeye ve bağışıklığı artırmaya yardımcı olabilir.
4. Şelasyon Tedavisi
Şelatör ağır metallere bağlanan bir madde olarak bilinir ve onları vücuttan dışarı taşıyan işleme şelasyon denir. İnsanlar ayrıca şelasyon tedavisi olarak ağır metal detoksuna başvurabilir. Şelasyon tedavisi muhtemelen ciddi ağır metal maruziyetini azaltmanın en etkili yollarından biridir, özellikle kurşun, cıva, alüminyum ve arsenik gibi metaller. Doktorlar, ağır metal zehirlenmesini tedavi etmek için vücuda tipik olarak enjeksiyon yoluyla uygulanan özel şelatör ilaçları kullanırlar. Şelasyon tedavisi, bir sağlık uzmanının dikkatli gözetimi altında ağır metal zehirlenmesini tedavi edebilir. Şelasyon tedavisinin aşırı ağır metal zehirlenmesi vakaları dışında kullanılması çok tehlikeli olabilir.
5. Kendinize Detoks İçecekleri Hazırlayın
Detoks içecekleri, iltihabı doğal olarak azaltmaya, enerjiyi artırmaya, sindirimi desteklemeye, karaciğeri temizlemeye ve bağırsak sağlığını geliştirmeye yardımcı olabilir. Detoks içecekleri, vitamin ve mineral sağlarken aynı zamanda detoksifikasyonu teşvik eder. Limon suyu, elma sirkesi, salatalık, yeşil yapraklı sebzeler, meyveler, zencefil, şifalı otlar veya kavun gibi evde zaten sahip olduğunuz malzemelerle birçok detoks içeceği hazırlayabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir
Ağır metal detoksu nasıl yapılır? Ağır metal detoksu, metalleri vücuttan idrar, dışkı, ter ve nefes yoluyla atmak için yiyecekler, şifalı bitkiler, takviyeler ve tedavileri kullanır. Detoksa başladığınızda, vücudunuz bir alışma sürecinden geçeceği için mide bulantısı, baş ağrısı gibi çeşitli yan etkiler yaşayabilirsiniz. Aslında bu, vücudun kendi kendini iyileştirdiği bir süreç olduğundan, oldukça normal bir durumdur. Bu nedenle yavaş ve kademeli olarak detoks yapmanız tavsiye edilir. Ağır metal seviyelerinizle ilgili endişeleriniz varsa, teşhis koymanıza yardımcı olabilecek bir doktora görünmek iyi bir fikirdir.