Lezzetli ve ferahlatıcı bir meyve olan karpuz, yaz mevsiminin vazgeçilmezi olarak kabul edilir. Serinletici ve bol sulu olmasıyla ünlü olsa da, bu popüler meyve ile ilgili az bilinen binlerce başka sağlık yararı da vardır. Karpuzun faydaları nelerdir? Aşağıda daha fazlasını öğreneceğiniz gibi, bu meyvenin kalorisi düşüktür, ancak C ve A vitamini gibi birçok bitki bileşiği bakımından zengindir ve kas ağrısını azaltmaktan, cilt sağlığına kadar hemen hemen her şeyle bağlantılıdır. Çoğu insanın bilmediği diğer bir önemli nokta ise, kabuklarından çekirdeklerine karpuzun tamamının yenilebilir olması ve hepsinin besin değerleri ve faydalarının benzersiz olmasıdır. İşte karpuzun faydaları, zararları ve tüm merak edilenleri öğrenmek için, bu değerli süper meyveyi daha yakından inceleyelim.
Karpuzun Faydaları Nelerdir?
Tarihsel olarak dünyanın çeşitli yerlerinde farklı renk ve tatlara sahip birçok çeşit yetiştirilmiştir ve bugün 1.200’den fazla farklı karpuz türü olduğu tahmin edilmektedir. Bununla birlikte yaz mevsiminde bol bol tükettiğimiz karpuzda hangi vitamin vardır? diye merak ediyor olabilirsiniz. İşte bir bardak (yaklaşık 152 gram) karpuz besin değeri şunları içerir;
- 46 kalori
- 11.5 gram karbonhidrat
- 1 gram protein
- 0.2 gram yağ
- 0.6 gram diyet lifi
- C vitamini (Günlük ihtiyacın yüzde 21’ini karşılar)
- A vitamini (Günlük ihtiyacın yüzde 18’i)
- Potasyum (Günlük ihtiyacın yüzde 5’i)
- Magnezyum (Günlük ihtiyacın yüzde 4’ü)
- Tiamin (Günlük ihtiyacın yüzde 3’ü)
- B6 vitamini (Günlük ihtiyacın yüzde 3’ü)
- Pantotenik asit (Günlük ihtiyacın yüzde 3’ü)
- Bakır (Günlük ihtiyacın yüzde 3’ü)
- Manganez (Günlük ihtiyacın yüzde 3’ü)
Antioksidanlarla yüklü olan bu meyve, kalp sağlığından, bağışıklığı güçlendirmeye ve kilo kaybına kadar çok çeşitli sağlık yararları ile ilişkilendirilmiştir. İşte karpuz yemenin faydaları;
1. Bağışıklığı Desteklemeye Yardımcı Olabilir
Karpuz, güçlü antioksidan özelliklere sahip olan likopen ve C vitamini açısından zengin olduğu için, inflamasyonun ve oksidatif stresin azaltılmasına yardımcı olabilir. Antioksidanlar, serbest radikallerle savaşmaya ve hücreleri oksidatif hasara ve strese karşı korur. Bu nedenle karpuz tüketimi, hem antioksidan hem de bağışıklık güçlendirici olarak görev yapan C vitamini içeriği nedeniyle, kronik hastalıkların önlenmesinde oldukça önemlidir.
2. Kalp Sağlığını İyileştirebilir
Kalp hastalığı dünya çapındaki bir numaralı ölüm nedenlerinden birisidir. beslenme dahil yaşam tarzı faktörleri, kan basıncını ve kolesterol seviyelerini düşürerek kalp krizi ve felç riskini azaltabilir. Karpuz, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkların giderilmesine yardımcı olmak için kullanılan iki önemli besin maddesi olan iyi miktarda potasyum ve magnezyum içerir. Ayrıca karpuzda bulunan likopen, iltihabı azaltmaya ve kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir.
3. Kas Ağrısını Gidermeye Yardımcı Olabilir
Karpuzdaki bir amino asit olan sitrülin, kas ağrısını azaltabilir. Karpuz suyunun faydaları, kıkırdak ve kemikleri koruduğu, tendon ve bağların onarımına yardımcı olduğu ve yara iyileşmesini hızlandırdığı gösterilen iyi miktarda C vitamini içeriğinden gelmektedir. Ayrıca içeriğindeki potasyum ve magnezyum, kasların iyileşmesi ve ağrıların giderilmesi ve kramplarının önlenmesi için önemlidir. Kramplara iyi gelen besinler hakkında bilgi almak için buradaki yazıya göz atabilirsiniz.
4. Böbrek Taşlarını Önlemeye Yardımcı Olur
Araştırmalar meyve ve sebzelerde bulunan potasyumun toksinleri ve kandaki atıkları temizlemede ve böbrek taşlarının önlenmesine yardımcı olduğunu göstermektedir. Karpuzun faydaları arasında doğal bir idrar söktürücü olması da yer alır. Atık ve toksinleri vücuttan atmak için idrar üretimini artırmaya ve böylelikle böbrek taşlarını önlemeye yardımcı olur.
5. Vücudun Sıvı İhtiyacını Karşılar
Su içmek vücudun sıvı ihtiyacını karşılamanın önemli bir yoludur ve yüksek su içeriğine sahip yiyecekler tüketmek de bu konuda yardımcı olabilir. Karpuzun en önemli faydalarından biri de yaklaşık %92 oranında yüksek su içeriğine sahip olmasıdır. Karpuzun yüksek su içeriği vücuttaki şişkinliğin azaltılmasına ve tokluk hissinin artmasına yardımcı olur.
6. Kanser Hücreleriyle Savaşmaya Yardımcı Olabilir
Karpuzdaki antioksidanlar ve diğer bitki bileşikleri kanserle savaşan güçlü bir gıda görevi görebilir. Çalışmalar karpuzda bulunan likopenin sindirim sistemi ve prostat gibi bazı kanser türlerinin riskini düşürebileceği ile bağlantılıdır. Ayrıca, cucurbitacin E’nin tümör büyümesini engelleme yeteneği araştırılmıştır. Karpuz aynı zamanda, serbest radikal hasarı ile savaşmaya yardımcı olan ve kanserli hücrelerin oluşumunu önleyen C ve A vitamini gibi antioksidanların önemli bir kaynağıdır.
7. Cilt Sağlığının Korunmasına Yardımcı Olur
Karpuzun cilde faydaları, A ve C vitaminleri gibi yüksek antioksidan içeriği nedeniyle, hücreleri hasara karşı koruma, yaşlanmayı yavaşlatma ve cildin sağlıklı görünmesini sağlamak için serbest radikal hasarı ile savaşma yeteneğini içerir. C vitamini cildin ve saçın esnekliğinden ve gücünden sorumlu bir protein olan kolajen üretimini artırmaya yardımcı olur. A vitamini, güneş hasarını önlemeye ve cilt hücrelerinin onarılmasına yardımcı olduğundan, sağlıklı bir cilt için oldukça önemlidir. Kolajen desteği hakkında daha detaylı bilgi almak için buradaki yazıyı inceleyebilirsiniz.
8. Sağlıklı Görmeyi Destekler
Karpuz, Beta-karoten, A vitamini, C vitamini, lutein ve zeaksantin gibi göz sağlığını korumada rol oynayan önemli besinler içerir. Ayrıca karpuz, likopen ve A vitamini gibi bileşiklerin antioksidan ve antienflamatuar özellikleri sayesinde gözleri sağlıklı tutmaya ve korneanın kalınlaşması ile karakterize bir durum olan ve yaşlı erişkinlerde körlüğe yol açabilecek bir göz sorunu olan makula dejenerasyonunun önlenmesine yardımcı olabilir.
İlginizi Çekebilir
9. Kilo Vermeye Yardımcı Olabilir
Karpuzun çok sayıda önemli vitamin ve mineral açısından zengin olmasına rağmen, düşük miktarda kalorisi vardır ve bu da onu besleyici bir kilo verme diyetinde tüketilebilecek mükemmel bir gıda haline getirir. Bu nedenle karpuz, ne kadar tükettiğinize de bağlı olarak tokluk hissini teşvik ederek kilo vermenize yardımcı olabilir.
10. Sindirimi İyileştirebilir
Karpuz, her ikisi de sağlıklı sindirim sistemi için önemli olan bol miktarda su ve yeterli miktarda lif içerir. Karpuz da dahil olmak üzere su ve lif bakımından zengin meyve ve sebzeler tüketmek, normal bağırsak hareketlerini desteklemek için yardımcı olabilir.
11. Reflü Belirtilerini Rahatlatmaya Yardımcı Olabilir
Karpuzun faydalarından biri de, genellikle reflü semptomlarını azaltmak için kullanılmasıdır. Karpuzun mide-bağırsak sistemini rahatlattığına, pH seviyelerini düzenlediğine, ayrıca vücuttaki iltihaplanmayı ve asit üretimini azalttığına inanılıyor. Bununla birlikte, fruktoz (şeker) içeriği nedeniyle karpuz, hassas bağırsak sendromu olan kişilerde rahatsızlığı tetikleyebilir.
12. Üreme/Cinsel Sağlığa Fayda Sağlayabilir
Karpuz tüketmek damar sertliğini hafifletmeye, dolaşımı desteklemeye ve kan basıncını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bu nedenle, karpuzun faydaları cinsel sağlık açısından iyi olabileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte, bazı çalışmalarda karpuz kabuğunun faydalarına ilişkin olarak, içeriğinde bulunan sitrülinin, erkeklerde hafif ve orta şiddette erektil disfonksiyon için güvenli ve kabul görmüş bir alternatif tedavi olduğu gösterilmiştir.
Karpuz Çekirdeği Faydaları
Karpuz çekirdeği yenir mi? Karpuz çekirdeğinin birçok kişinin bilmediği faydaları vardır. Karpuz çekirdekleri iyi bir protein, yağ ve karbonhidrat kaynağı olarak kabul edilir. Ayrıca omega-3 ve omega-6 yağ asitleri, magnezyum, çinko, bakır, potasyum ve daha fazlasını sağlarlar. Yenmesi tamamen güvenli olsa da, karpuz çekirdeği faydalarını en üst düzeye çıkarmak için filizlendirilmesi ya da kabuklarının soyulması gerekir. Bu işlem, karpuz çekirdeğinin protein içeriğini artırabilir ve vücuttaki besinlerin emilimini kolaylaştırabilir.
Karpuzun Zararları Nelerdir?
Karpuzun yaygın alerjilere ya da yan etkilere neden olduğu bilinmemektedir. Bununla birlikte bu lezzetli meyvenin şeker içeriği nedeniyle ölçülü olarak tüketilmesi gerekmektedir. Çoğu insan için günde bir veya iki bardak karpuz tüketmek iyi bir miktardır. Karpuzda nispeten yüksek miktarda doğal şeker (glikoz, fruktoz ve sakkaroz gibi) ve karbonhidrat bulunduğundan, fazla miktarlarda yemek kan şekerini yükseltebilir. Bu nedenle diyabet yani şeker hastalığı olan kişilerin daha düşük şekerli meyveleri tercih etmeleri faydalı olabilir. Kan şekerini dengelemeye yardımcı olabilecek yiyecekler hakkında bilgi almak için buradaki yazıya göz atabilirsiniz.
Özetle karpuzun faydaları nelerdir diye düşündüğümüzde, göz sağlığını desteklemek, bağışıklığı iyileştirmek, kalp ve cilt sağlığını geliştirmek, kilo kaybını desteklemek ve daha fazlası sayılabilir. Şaşırtıcı derecede sağlıklı bir meyve olan karpuzun kalorisi düşüktür, ancak yüksek su içeriğine sahiptir, ayrıca likopen, C ve A vitamini de dahil olmak üzere birçok önemli besin sağlar.